Cotidianul scrie ca Romania a ajuns la a zecea incercare de condamnare a regimului communist din Romania, dupa ani de cercetari si alte noua tentative esuate.

Jelio Jelev, primul presedinte al Bulgariei postcomuniste, a sosit in Romania ieri-seara pentru a participa, alaturi de alti oaspeti prestigiosi la sedinta solemna din Parlamentul Romaniei, publica Evenimentul Zilei.

Romania Libera prezinta, pe scurt, biografiile nomenklaturii.

Gandul se asteapta la o “condamnare de pomina”, cu scandal in plen, iar Cronica Romana prezinta un grupaj de pozitii ale

reprezentantilor formatiunilor politice vizavi de “raportul rosu”. Adevarul publica pozitia lui Dinu Sararu, citat in raport, acuzandu-l pe Vladimir Tismaneanu de ipocrizie.

A zecea incercare in procesul comunismului

Cristian Oprea, Diana Lazar, Dan Duca

Un proces inceput in 1989

Tentativele juridice sau morale de a pune la zid comunismul ca regim criminal nu au lipsit in ultimii 17 ani. Ce-i drept, nici aparatorii sai.

• Pe 22 decembrie 1989, Ion Iliescu pledeaza in favoarea „nobilelor idealuri ale comunismului“ pe care sotii Ceausescu „doar le-au intinat“. La inceputul lui ianuarie ’90, acelasi Iliescu semneaza trei decrete, printre care si unul privind scoaterea in afara legii a PCR, pentru a-l anula citeva zile mai tirziu.

• Pe 30 decembrie 1990, Gabriel Liiceanu lansa celebrul sau „Apel catre lichele“ pentru ca acestea sa faca pasul inapoi. Tot el initia la Humanitas seria de volume „Procesul comunismului“.

Demersul sau avea sa se alature altor initiative precum „Memorialul Sighet“ al Aliantei Civice, revista „Memoria“ sau emisiunea „Memorialul durerii“.

• Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) propune scoaterea fostelor cadre militare de partid din Armata.

• Pe 11 martie 1990 era lansat cel mai important document anticomunist, „Proclamatia de la Timisoara“, care la punctul 8 cerea „interzicerea pentru primele trei legislaturi a dreptului la candidatura al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate“.

• In primavara lui 1990 are loc manifestatia maraton a „golanilor“ din Piata Universitatii.

• 27 mai 1997 - 35 de deputati finalizeaza proiectul legii lustratiei inceput de George Serban si il inregistreaza la Camera Deputatilor, proiectul fiind casat patru ani mai tirziu de reprezentantii PSD.

• 1999 - dupa ani de eforturi, aprobarea legii propuse de Constantin Ticu Dumitrescu conduce la infiintarea CNSAS si la deschiderea dosarelor fostei Securitati.

• aprilie 2005 - deputatii Cozmin Gusa, Lavinia Sandru (PIN) si Aurelian Pavelescu depun proiectul legii „antinomenclatura“.

• 13 iunie 2005 - liberalii Adrian Cioroianu, Viorel Oancea, Mona Musca si Mihaita Calimente depun la Senat un nou proiect de lege pe tema lustratiei.

• Primavara lui 2006 - reprezentantii mai multor organizatii nonguvernamentale ii solicita intr-o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu sa condamne regimul comunist. Basescu anunta infiintarea Comisiei Tismaneanu.

Integral in Cotidianul

"Un regim ilegitim si criminal"

Laura Gafencu; Anca Simina

La eveniment au foat invitati sa participe fostii presedinti ai Cehoslovaciei si Poloniei, Vaclav Havel si Lech Walesa, doi dintre "calaii" comunismului in tarile lor apartinand fostului bloc sovietic. Walesa va veni la Bucuresti alaturi de celebrul disident anticomunist polonez Adam Michnik.

In parlament va fi prezent si Jelio Jelev, primul presedinte al Bulgariei postcomuniste, dar si Regele Mihai I, ultimul sef de stat roman de dinainte de instalarea comunismului in Romania.

Jelio Jelev a sosit in Romania ieri-seara, in timp ce Havel si Walesa vor veni astazi in jurul pranzului si vor parasi Romania tot in aceasta seara. Cei trei fosti sefi de stat nu vor tine niciun discurs in plenul parlamentului, ei urmand sa vorbeasca doua ore mai tarziu, la receptia oferita de Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Integral in Evenimentul Zilei

Biografiile nomenklaturii

Andreea Nicolae

Desi comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu nu si-a propus sa incrimineze persoane, ci sa acuze, pentru crimele comise impotriva umanitatii, regimul despotic comunist, raportul contine numele si datele biografice a peste 60 de persoane.

In fruntea listei se gasesc nume sonore precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker si Petru Groza, dictatorii Nicolae si Elena Ceausescu, dar si fiul acestora Nicu Ceausescu. Alaturi de acestia figureaza alte nume, dintre care redam cateva.

Tismaneanu explica acest lucru prin faptul ca "o analiza stiintifica si riguroasa, care priveste comunismul in Romania intre 1945 si 1989, este obligata sa mentioneze numele celor care au fost responsabili pentru aceste activitati politice": ...

Integral in Romania Libera

"Tatal meu a fost lider PNT, iar al domnului Tismaneanu, kominternist"

Dinu Sararu, mentionat pe lista celor care au sustinut regimul comunist, il acuza de ipocrizie pe Vladimir Tismaneanu, seful comisiei prezidentiale. Raportul comisiei Tismaneanu privind condamnarea comunismului, document din care Adevarul a publicat concluzii in exclusivitate, a starnit reactii dure din partea celor mentionati pe lista asa-numitilor "stalpi" ai fostului regim.

Intr-o replica trimisa ziarului nostru, scriitorul Dinu Sararu contesta argumentele si sinceritatea demersului comisiei Tismaneanu si arunca manusa celor interesati de o dezbatere cu cartile pe masa.

Integral in Adevarul