Somerii din statele Uniunii Europene vor beneficia de programe care sa ii aduca din nou in campul muncii. Pentru acest lucru UE investeste 500 de milioane de euro. Sunt peste 50.000 de persoane care au nevoie de un loc de munca, in special cele din regiuni si sectoare afectate de globalizare.

“Fondul European pentru reducerea efectelor Globalizarii”, propus de catre Comisia Europena va fi cheltuit atat pentru acordarea de bonificatii si asistenta sociala a celor care si-au pierdut slujbele ca efect al globalizarii, cat si pentru programe de reintegrare profesionala a celor mai sus amintiti.

Pentru a beneficia de acesti bani, tarile UE vor fi obligate sa demonstreze legatura dintre pierderea slujbelor si modificarile economice ce tin de globalizare. Nu vor primi bani companiile si atoritatile locale.

“Fondul European pentru reducerea efectelor Globalizarii va arata solidaritatea UE pentru afectati sever de schimbarile economice. Astfel, va fi acordat un stimul pentru a raspunde eficace impactului pe care il are deschiderea pietei.

Fondul ii va ajuta pe someri sa se intoarca la munca intrucat dorim o Europa competitive, dar cinstita”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

De la 1 ianuarie 2007 fondul va asigura asistenta somerilor prin acordarea de servicii personalizate, in functie de situatia fiecarui solicitant in parte mergand pana a-I ajuta pe celor carora fondu li se adreseaza sa-si deschida o afacere.

Nu vor fi finantate masurile pasive de protectie sociala de genul ajutorului de somaj. Anual, in jur de 35.000 si 50.000 de europeni vor primi, asistenta pentru reintegrare profesionala.