Coreea de Nord a conditionat, luni, in cadrul negocierilor de la Beijing, abandonarea programului sau nuclear de ridicarea sanctiunilor impuse impotriva sa de Consiliul de Securitate al ONU, in urma testului nuclear din luna octombrie.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca nord-coreenii vor fi respinsi de comunitatea internationala daca acestia nu renunta la ambitiile nucleare, relateaza agentiile internationale de presa.

"Coreea de Nord trebuie sa faca un gest in favoarea abolirii programului nuclear prin intermediul dialogului", a declarat premierul japonez, apreciind ca, in caz contrar, nu va fi acceptata niciodata de comunitatea internationala.

"Toate tarile trebuie sa formeze un front unit si sa ceara Coreii de Nord sa faca un pas inainte", a afirmat seful executivului nipon.

In cadrul conferintei, Coreea de Nord a insistat sa precizeze ca aplicarea acordului convenit in septembrie 2005 este "imposibila daca sanctiunile financiare americane si sanctiunile ONU nu vor fi ridicate.

Negocierile multilaterale pe tema programului nuclear al Coreei de Nord au fost reluate luni, la Beijing, dupa ce acestea au fost boicotate mai mult de un an de Phenian, care a realizat un test nuclear la inceputul lunii octombrie.

Participantii la negocierile pluripartite, in problema programului nuclear nord-coreean, au inceput consultari bilaterale, dupa o reuniune in plenul celor sase delegatii (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, SUA si Rusia).

In plenul, delegatii au discutat si problema infiintarii unei comisii mandatate cu rezolvarea divergentelor financiare care se mentin intre Coreea de Nord si SUA.

Pe data de 9 octombrie, Phenianul a efectuat primul sau test nuclear, provocand ingrijorarea comunitatii internationale care a condamnat rapid actiunea nord-coreeana.

In urma acestui test, Consiliul de Securitate al ONU si Statele Unite au impus sanctiuni asupra Coreei de Nord, votand in favoarea unui embargou asupra "armelor si echipamentelor conexe", a "materialelor care au legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete", precum si asupra "produselor de lux", impunand si "inspectii asupra tuturor incarcaturilor cu destinatia sau originea in Coreea de Nord".