Fostul director CIA, Robert Gates, a preluat oficial atributiile de la predecesorul sau, Donald Rumsfeld. Gates a fost investit in noua functie, luni, la ora 12.03 GMT (ora locala 07.03), la Casa Alba, in prezenta sefului administratiei presidentiale, Joshua Bolten, transmite Reuters.

Presedintele SUA, George W.Bush, urmeaza sa participe in cursul serii, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul sau ministru al Apararii care se va desfasura la Pentagon.

Numirea lui Robert Gates, in varsta de 63 ani, vine intr-un moment in care, sub presiunea evenimentelor, liderul de la Casa Alba se pregateste sa anunte schimbarea strategiei din Irak. Gates a fost calificat de presa americana drept un opozant clar al politicii lui Rumsfeld. Franchetea cu care a vorbit despre situatia din Irak, la audierile din Congres, i-a uimit pe toti.

Robert Gates,fost director al CIA, va fi insarcinat cu aplicarea noii strategii privind Irakul pe care presedintele Bush o dezbate impreuna cu consilierii sai si care va fi anuntata in luna ianuarie.

Casa Alba a recunoscut ca noul ministru al Apararii va aduce o viziune diferita in politica din Irak. Donald Rumsfeld, care a detinut postul timp de sase ani, a fost criticat tocmai pentru modul in care a gestionat acest razboi.

Gates este prezentat ca fiind o persoana foarte capabila atat de democrati cat si de republicani. Acesta atuu va conta enorm in misiunea pe care o va asuma in fruntea Pentagonului, pentru a-si duce la cabat delicata sa sarcina.

Donald Rumsfeld, in varsta de 74 de ani, si-a luat vineri adio, la Washington, de la militari si de la comandantul lor sef, presedintele Bush, dupa sase ani de conducere controversata in fruntea Pentagonului.

Rumsfeld a demisionat din functie in urma alegerilor parlamentare de la 7 noiembrie din SUA, pierdute de Partidul Republican al presedintelui Bush, sanctionat de alegatori pentru gestionarea situatiei din Irak.