Cotidianul

Monica a pregatit presei un pat in celula

de     Cotidianul
Marţi, 19 decembrie 2006, 0:00Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a elaborat un proiect de modificare a Codului penal, care prevede inchisoare sau amenda penala pentru ziaristii prea incisivi.

Modificarile pe care le doreste Monica Macovei ii vizeaza direct pe jurnalistii de investigatii, atit din presa scrisa, cit si din audio-vizual. Practic, acestia nu vor mai avea voie sa faca public nici o informatie sau document dintr-un dosar care e in instrumentarea procurorilor sau e deja pe rolul instantei.

Monica Macovei doreste ca art. 268 din Codul penal sa prevada urmatoarele: „Dezvaluirea de probe, inscrisuri, imagini sau inregistrari dintr-o cauza penala de catre un martor sau de catre o alta persoana care a luat cunostinta de acestea se va pedepsi cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda“.

Acelasi articol, la primul alineat, propune sanctionarea cu aceeasi pedeapsa si a functionarului care a intermediat respectivul document sau informatie.

Embargo la intrarea in Parchet

Daca noile modificari vor fi aprobate, televiziunile si ziarele nu vor mai avea voie sa difuzeze imagini cu o persoana cercetata, surprinsa in urmatoarele imprejurari: cu ocazia prinderii ori pe durata retinerii sau arestarii preventive; pe durata efectuarii unui act procedural; in incinta sau in apropierea sediului instantei, Parchetului ori al organului de cercetare penala. Cine incalca acest articol va fi pedepsit cu inchisoarea de la 3 luni la un an.

Totodata, art. 217 din proiect prevede ca „ascultarea, fotografierea sau inregistrarea audio a unei convorbiri private, inregistrarea de imagini intr-un spatiu privat, difuzarea acestora catre o alta persoana sau publicului constituie infractiuni care se vor pedepsi cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda“.
Integral in Cotidianul


45 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă