Piata chiriilor rezidentiale a avut o evolutie buna in ultimii doi ani. E drept ca nu o putem compara cu cea a vanzarilor, unde cifrele aproape ca au luat-o razna, dar cei care nu au „ars de dorinta“ de a se imbogati peste noapte au acceptat onorabilul statut de rentier.

Undeva intre speculatorii-vanzatori si rentierii pe perioada lunga se plaseaza o alta categorie, cea a proprietarilor care traiesc din chiriile percepute in regim hotelier. Acest segment de piata a crescut mult in ultima vreme, evolutia fiind pusa mai ales pe seama majorarii numarului de vizitatori in Bucuresti, turisti, dar mai ales angajati ai unor firme veniti in interes de serviciu.

Surse din piata estimeaza ca aproximativ 70% din clientela rentierilor in regim hotelier este reprezentata de turismul de afaceri. In afara de rentierii particulari, in ultimii ani pe piata chiriilor in regim hotelier au aparut cateva companii ale caror portofolii contin zeci de apartamente.

Anume catre aceste companii se indreapta cea mai mare parte a clientilor veniti in Bucuresti in interes de afaceri.

Reprezentantii PEACOCK Hotels, companie de consultanta, management si cercetare de piata in industria ospitalitatii, sustin ca, momentan, piata locuintelor exploatate in regim hotelier reprezinta un paliativ la insuficienta unitatilor de cazare resimtita in Bucuresti. „Este o nisa de piata pe care noi o tratam ca pe ceva temporar.

De fapt, este vorba despre simple apartamente inchiriate cu ziua si care nu pot face cu adevarat concurenta industriei hoteliere“, adauga sursele citate.

Totusi, in situatia companiilor specalizate in inchirierea de locuinte in regim hotelier avem de-a face cu entitati croite dupa chipul si asemanarea celor din industria hoteliera, cu conditii si reguli similare. In foarte multe cazuri, companiile specializate in acest gen de servicii detin si autorizatii de functionare eliberate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Creste ocuparea

In lipsa unor date centralizate, gradul de folosinta a locuintelor inchiriate in regim hotelier poate fi doar banuit. Companiile care activeaza pe acest segment de piata declara un grad de folosinta care variaza intre 40 si 75%. Asta inseamna ca, in cazul unei garsoniere inchirate cu 30 euro/zi veniturile pe luna variaza intre 360 si 675 euro/luna.

O suma frumusica, daca ne gandim ca preturile chiriilor percepute pe termen lung pentru o garsoniera sunt de 150-250 euro/luna (maximum 400 euro/luna).

Totodata, putini sunt rentierii care se limiteaza la inchirierea locuintei. Mai ales companiile specializate au dezvoltat servicii conexe comparabile cu acelea pe care le ofera unitatile hoteliere, fiind totusi mult mai flexibile fata de cei din industria hoteliera.

Astfel, intr-un apartament in regim hotelier pot fi cazate mai multe persoane decat numarul afisat in descrierea fiecarei locuinte, dar cu aprobarea prealabila a proprietarului. Accesul in apartamente cu animale se poate face, dar, la fel, cu aprobarea proprietarului. Firma care inchiriaza asigura curatenie o data la trei zile si asistenta 24 de ore in caz de necesitate.

Mai acorda si servicii suplimentare precum transferul de la si la aeroport, servicii de curatenie in afara celor incluse etc.

Tarife si chirii

In cazul locuintelor inchiriate in regim hotelier, pretul pare argumentul principal de atractivitate. In cazul firmelor specializate, locuintele inchiriate sunt declarate de categoria trei sau patru stele si au chirii variind intre 25 si 55 euro/noapte pentru o garsoniera, intre 40 si 70 euro/noapte pentru apartamente cu doua camere si 50-100 euro/noapte pentru unul cu trei camere.

Variatia pretului este in functie de gradul de confort, locatia locuintei si perioada inchiriata.

Prin comparatie, in industria hoteliera bucuresteana tariful public maximal afisat (toate serviciile si taxele incluse, in varf de sezon) la hotelurile de trei stele este de maximum 135 euro/zi pentru camera dubla si maximum 120 euro/zi pentru camera single, conform datelor PEACOCK Hotels.

In proportie de 82% din capacitatea de cazare in hoteluri de trei stele, tarifele maxime practicate se situeaza la circa 100 euro/zi.

Trebuie remarcat ca, in cazul hotelurilor de trei stele din Bucuresti, tariful mediu net anual inregistrat in ultimii ani se situeaza in plaja a 59-66 euro/zi (exclusiv mic dejun - in medie 8 euro/zi, taxa locala si TVA).

Diferentele de tarif intre hoteluri la acelasi nivel de confort si acelasi tip de camera variaza in baza unor elemente ca localizarea hotelului (centru, zona comerciala, limitrof etc.), dotarile si serviciile oferite de fiecare etc.

Totodata, exista perioade de varf de sezon si extrasezon, care pentru Bucuresti sunt cele caracteristice unei destinatii de turism preponderent de afaceri si evenimente, sezonul maximal acoperind intervalele martie-mai si septembrie-noiembrie.

Integral in Saptamana Financiara