Va adresez aceasta scrisoare deschisa ca un raspuns pe care il consider necesar la insistenta cu care, de o bucata buna de vreme, va pronuntati public asupra scenei politice din Romania, cu o preocupare aparte pentru soarta PNL.

Inainte de a ma opri asupra catorva chestiuni de fond, tin sa va semnalez ca, invariabil, interventiile dumneavoastra s-au ilustrat, in primul rand, prin vehementa neobisnuita a atacurilor, nesustinute de nici o proba, lansate fie la adresa presedintelui Basescu, fie a dlui. Stolojan si a ”platformistilor”.

Nu ma indoiesc ca stiti la fel de bine ca si mine ca normele relatiilor internationale nu agreeaza sub nici un motiv un asemenea gen de imixtiune in viata politica a unui stat independent si, ca dovada, partizanatul flagrant al pozitiei pe care va plasati a fost receptat cu o manifesta indispozitie in Parlamentul European.

Dar, trecand peste codul manierelor practicat intr-o lume in care respectul fata de interlocutor nu poate fi sub nici o forma abandonat, ma simt dator sa va semnalez un dat istoric pe care, in modul cel mai neinspirat, il ignorati cu desavarsire. Tara asta a trait o jumatate de secol intemnitata in lagarul comunist.

Ca urmare, decenii la rand ”lumina ne-a venit de la Rasarit” si pumnul in masa al Comisarilor trimisi de cei care ne pastoreau ne-a marcat Istoria pana la sange.

A veni astazi, dupa saisprezece ani de la Revolutia din decembrie ’89, si a aborda problemele Romaniei in maniera si cu tonul cu care, cu un secol in urma, Comenwalth-ul trata tarile bananiere este o greseala pe care va recomand sa nu o mai repetati niciodata.

Legat de soarta liberalismului in Romania, in general, si de cea a PNL, in mod special, tin sa va declar fara nici o rezerva ca implicarea dumneavoastra in depasirea impasului cu care se confrunta de o buna bucata de vreme partidul condus de dl. Calin Popescu Tariceanu mi s-ar fi parut intru-totul benefica.

Imi sustin afirmatia marturisindu-va convingerea pe care o aveam ca atasamentul dumneavoastra pentru valorile liberale; indelunga experienta politica si, mai ales, familiarizarea pana in adancul fiintei cu practicile democrate ce trebuie sa defineasca un partid liberal ar putea fi tot atatea motive sa va valorificati influenta in modul cel mai constructiv.

In locul unei pozitii neutre si a unei dorintei sincere de a recladi puntile in PNL, v-ati plasat din prima clipa de partea celor care conduc azi partidul, surd si orb la toate semnalele de alarma care se auzeau tot mai puternic, atat din interiorul partidului, cat si din partea tuturor comentatorilor si analistilor politici.

”Platforma politica pentru relansarea PNL” ati perceput-o ca pe un atentat la viata partidului, iar dorinta sincera a initiatorilor Platformei de a lansa o dezbaterea interna, pentru a gasi solutiile adecvate redresarii situatiei, ati etichetat-o ca pe un ”cal troian” manipulat de presedintele Basescu.

Ati perceput gravitatea momentului, ati venit urgent in Romania, ati lansat un mesaj public de sustinere a presedintelui Tariceanu, evidentiindu-i in felul acesta slabiciunea, dar ati ignorat obligatia elementara si datoria morala sa va intalniti si sa ascultati si punctele de vedere a fostilor presedinti Valeriu Stoica si Theodor Stolojan.

Ati subscris cu seninatate la etichetarea ”platformistilor” drept ”teroristi politici”, dar nu v-a produs nici o crispare modul grosolan in care grupul din jurul presedintelui Tariceanu si-a permis sa apeleze la mijloace proprii prin excelenta partidelor totalitare (santaj, amenintari, cumpararea opozantilor, excluderi dictate de la centru, etc) pentru a pune pumnul in

gura si a-i elimina pe cei care au indraznit sa spuna ca lucrurile nu merg bine in PNL si ca electoratul amendeaza constant erorile de care se face vinovata conducerea partidului.

V-ati asumat dreptul unor epurari politice pe criterii numai de dumneavoastra stiute si ati retras calitatea de ”liberal” unor oameni care au refacut unitatea PNL si au readus dupa aproape sapte decenii un liberal in fruntea guvernului, dar nu simtiti nici o roseata in obraz cand va permiteti sa incercati sa reconfigurati scena politica romaneasca angajand discutii ”de la

liberal la liberal” cu Dan Voiculescu, simbolul imoralitatii in politica autohtona. Ati intrezarit, ce era limpede, deteriorarea rapida a situatiei in PNL si criza majora in care intra, dar ati preferat sa ramaneti aliatul celor vinovati de raul produs si sa aruncati acuze, intr-o totala necunoasterea a realitatii obiective.

Domnule Graham Watson, nu-mi pot permite sa fac aprecieri exhaustive asupra calitatii activitatii politice pe care o prestati. Dar, cu cel mai sincer regret, va asigur ca tot ce ati facut pana azi in Romania, imaginandu-va ca slujiti liberalismul, nu inseamna decat un esec total.

Si asta pentru simplu motiv ca ati persistat in grava eroare ca, ignorand realitatea, sa creditati la infinit conducerea actuala a PNL cu titlul de ”aparatori neprihaniti ai liberalismului”. Nu am nici o indoiala ca, intr-un viitor mai apropiat decat va imaginati, vom fi martori impreuna la sanctiunile pe care Istoria le va da celor care i-au nesocotit legile. Regretele atunci s-ar putea sa vina prea tarziu

18. 12. 06

Radu F. Alexandru

Ex-Senator PNL

Membru al grupului de initiativa a Platformei Liberale