Un tribunal din Libia a condamnat, marti, la moarte cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian, pentru ca ar fi infestat, deliberat, sute de copii cu virusul HIV, scrie BBC News.

Judecatorul Mahmoud Haouissa a anuntat verdictul intr-un tribunal din capitala Tripoli:

"In numele poporului si dupa ce a analizat documentele de la dosar si a ascultat argumentele avocatilor ambelor parti, Curtea a decis condamnarea la moarte".

"Ei au provocat raspandirea bolii ceea ce a dus la decesul a cel putin o persoana", a adaugat judecatorul.

Tribunalul nu a precizat, insa, cum va fi pusa in aplicare pedeapsa. In Libia, condamnatii la moarte sunt impuscati sau spanzurati.

Avocatii condamnatilor au anuntat ca vor contesta decizia la Curtea Suprema.

Strigate de bucurie

Rudele celor infestati au inceput sa sarbatoreasca victoria in tribunal, imediat dupa anuntarea sentintei.

"Dumnezeu este mare! Traiasca justitia libiana!" a exclamat Ibrahim Mohammed al-Aurabi, tatal unui copil infestat cu HIV, imediat dupa pronuntarea verdictului.

Bulgaria: o decizie profund demagitoare

Bulgaria a reactionat vehement la decizia Libiei.

Presedintele si premierul Bulgariei s-au aratat, intr-o declaratie comuna, "profund indignati" si "au respins categoric condamnarea la moarte in Libia" a celor sase, transmite AFP.

Ministrul de Externe bulgar, Ivaylo Kalfin, a declarat ca tara sa ar putea putea folosi dreptul de veto in cazul dialogului Libia-UE, dupa ce, la 1 ianuarie 2007 va intra in Uniune, scrie Novinite.com.

In acelasi timp, ministerul bulgar de Externe a cerut liderilor libieni sa intervina in cazul celor sase:

"Prelungirea acestui caz timp de opt ani este un argument suficient de puternic pentru ca institutiile libiene si conducerea tarii sa intervina", a precizat ministerul, intr-un comunicat citat de Reuters.

Bulgaria cere Libiei "sa nu execute" pe infirmiere si pe medicul palestinian, a adaugat ministrul de Externe.

El a spus ca guvernul va face tot posibilul ca sa le aduca acasa pe cele cinci infirmiere condamnate, pentru a doua oara la moarte in Libia, scrie Novinite.com.

UE: o decizie periculoasa

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a cerut Libiei sa renunte la condamnarea la moarte a celor sase, estimand ca decizia reprezinta "un obstacol in cooperarea cu Uniunea Europeana", scrie AFP.

"Sunt socat de aceasta decizie, e o mare deceptie. (...). Sper ca autoritatile libiene vor reveni asupra deciziei care constituie un gest periculos", a adaugat Frattini, amintind ca Bulgaria va fi, de la 1 ianuarie 2007, parte a UE.

Seful diplomatiei franceze, Philippe Douste Blazy s-a declarat, de asemenea, "socat".

Si Casa Alba a reactionat, declarandu-se "dezamagita" de decizia de condamnare la moarte a infirmierelor bulgare si a medicului palestinian.

Medicii erau in detentie din 1999, timp in care 52 din cei 426 de copii libieni infestati cu HIV au murit.

Cei sase fusesera condamnati la moarte prima data in 2004, dar Curtea Suprema a suspendat sentinta in urma unor proteste privind corectitudinea procesului.

Aparatorii lor sustinut ca infirmierele sunt gasite tap ispasitor pentru lipsa igienei din spitale.