Ipoteza unei epidemii de gripa aviara, care ar fi cauzat moartea a peste 4000 de pasari, intr-o crescatorie din Sarrey, estul Frantei, a fost inlaturata, marti, dupa ce testele au aratat ca a fost vorba de o asfixiere in masa.

Anuntul a fost facut de Serviciul Veterinar din Departamentul Haute-Marne, care a precizat ca o problema de gestionare a mediului a cauzat moartea puilor de gaina, transmite AFP.

"Putem exclude complet gripa aviara, inclusiv existenta virusului H5N1, lucru care ne-a ingrijorat", a declarat directorul serviciilor veterinare din Departamentul Haute-Marne, Michel Pottiez, in cursul unei conferinte de presa.

"A fost o problema de gestionare a mediului, de tinere sub control a mediului specific, care a stat la baza fenomenului de asfixiere si zburatoarele s-au sufocat", a declarat el, aratand ca, ulterior, totul a reintrat in normal.

Dintre cele 7.000 de pasari de la ferma in cauza, 4.000 au fost gasite moarte in cursul zilei de sambata, din cauze necunoscute. Proprietarul fermei a contactat duminica serviciile veterinare regionale, care au activat imediat un plan de urgenta.

Franta a descoperit pe teritoriul sau un singur focar de gripa aviara anul trecut. Ministerul Mediului francez a anuntat, luna trecuta, ca sunt sanse minime ca pasarile domestice sa fi luat virusul gripei aviare de la cele migratoare.

Gripa aviara este un tip de gripa care afecteaza in principal pasarile, dar prin diferite mutatii, poate infecta si specii de mamifere. A fost identificata pentru prima data in anii 1900, in Italia, dar s-a extins mai tarziu in toata lumea.

Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat in 1997 in Asia si a creat panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii.

In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat in mai multe localitati. Romania a fost prima tara europeana unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.

Expertii se tem ca virusul H5N1 poate suferi mutatii, facand boala transmisibila de la om la om si generand astfel riscul unei pandemii.