Demisia din partid a celor 24 de platformisti lasa PNL cu un singur mandat parlamentar in plus fata de PD. Ba mai mult, datorita impartirii mandatelor de euroobservator/europarlamentar si datorita persoanelor promovate in fruntea ministerelor, liberalii se gasesc, in cazul unei zile obisnuite in Parlament, in minoritate fata de PD.

67 de deputati si 29 de senatori a avut PNL pana marti, fata de cele 50 si respectiv 21 de mandate destinute de PD.

O data cu plecarea celor 16 deputati si opt senatori, grupurile parlamentare ale partidului condus de Calin Popescu Tariceanu au ajuns sa aiba cu un singur mandat de deputat in plus.

Nici acest minim avantaj nu este de folos liberalilor, in conditiile in care sapte dintre mandatele de parlamentar sunt ocupate de ministri, iar un al optulea este al lui Calin Popescu Tariceanu. In afara cazurilor exceptionale, ministri nu participa la lucrarile Parlamentului, fiind ocupati cu indatoririle legate de segmentul pe care il coordoneaza.

Avand in vedere ca democratii au doar patru ministri care au si mandat parlamentar, PNL ajunge sa aiba in mod obisnuit in Parlament doi oameni in minus fata de PD.

Si, daca toate acestea nu erau de ajuns, datorita configuratiei politice pe care Parlamentul o avea la inceputul anului, PNL a obtinut sapte din cele 12 mandate de euroobservator alocate Aliantei D.A., care se transforma, din 1 ianuarie 2007 si pana la organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul European, in mandate de europarlamentar.

Reprezentantii in Parlamentul European vor avea, insa obligatia de a participa la lucrarile institutiei de la Strasbourg, singura care le asigura, pe langa indemizatie, si diurna de sedinta, astfel ca puterea PNL scade din nou.

In concluzie, grupul de care PNL dispune in mod curent este de 58 de parlamentari, fata de cei 62 ai PD. Democratii mai beneficiaza, teoretic, si de voturile viitorilor reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat, in numar de 28, dupa ce grupul platformistilor a declarat in repetate randuri ca se va consulta cu PD inaintea oricarei decizii.