Conform lui Olli Rehn, infiintarea agentiei de verificare a averilor demnitarilor va fi urmarita de Comisia Europeana Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, avertizeaza Romania, intr-un interviu la BBC, ca risca sa fie sanctionata daca legea privind controlul averilor demnitarilor nu va intruni standardele europene.

Documentul a fost adoptat de Camera Deputatilor intr-o forma pe care ministrul justitiei, Monica Macovei, o considera "inutila":

Olli Rehn a spus ca infiintarea viitoarei Agentii de Integritate este una dintre deciziile-cheie pe care Comisia Europeana le va urmari anul viitor.

"Vom raporta Consiliului de Ministri, deci tarilor membre", a spus demnitarul european, "iar daca agentia nu e in conformitate cu standardele europene, s-ar putea ajunge la activarea clauzei de salvgardare, care ar limita cooperarea dintre judecatorii si politistii romani si colegii lor din restul Uniunii".

Potrivit domnului Olli Rehn, depinde acum de Romania si de Bulgaria daca asa-numitele clauze de salvgardare vor constitui capitole majore sau doar note de subsol in istoria lor.