Anul 2006 a fost cel mai sangeros pentru jurnalistii din presa internationala. Conform statisticilor efectuate de organizatia Presse Embleme Campagne (PEC), cu sediul la Geneva , 94 de jurnalisti au fost asasinati in zonele de conflict sau in regiunile marcate de razboaie civile, relateaza agentia AFP.

In acest an, cei mai multi jurnalisti au fost ucisi in Irak, conform datelor raportului emis de PEC. Nici un alt conflict nu a facut atatea vicime in randul presei de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace: cel putin 103 jurnalisti au fost asasinati in aceasta tara din 2003 pana in prezent.

In 2006, in Irak au murit 48 de jurnalisti, un numar dublu fata de 2005, conform datelor PEC.

Alti opt jurnalisti au fost asasinati in Mexic, patru in Rusia, patru in Filipine, patru in Sri Lanka, trei in Pakistan si trei in Columbia. Pe lista urmeaza China (2), India (2), Angola (2), Liban (2), Ecuador (1), Venezuela (1), Somalia (1), Republica Democrata Congo (1), Sudan (1) si Brazilia (1).

Numarul jurnalistilor ucisi in zone de conflict a crescut cu 38% fata de 2005, anul trecut au murit 68 de jurnalisti, reporteri, cameramani, ingineri de sunet, tehnicieni si fotografi. In acest raport, PEC nu contabilizeaza insa garzile de corp, agentii de securitate, soferii si interpretii jurnalistilor.

"In majoritatea cazurilor, jurnalistii au fost asasinati de forte non-guvernamentale: grupuri de insurgenti din Irak, grupari paramilitare sau retele criminale in America Latina, servicii de securitate mai mult sau mai putin paralele in Rusia", a indicat secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

"Nepedepsirea infractorilor este un fenomen care predominant. Dar guvernele sunt cele responsabile cu respectarea legii pe teritoriile lor", a subliniat Lempen.

PEC sustine intarirea masurilor de securitate in zonele de conflict, promovand mai ales ideea unei conventii internationale specifice.