Prezent in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, istoricul Andrei Pippidi a afirmat ca raportul a fost asumat si semnat de toti membrii comisiei, acesta spunand adevarul despre perioada comunista.

Andrei Pippidi a adaugat ca este adevarat ca in raport exista capitole inegale. Dar totodata, el a sustinut ca toti autorii au dorit sa citeasca din timp si ceea ce au facut ceilalti membri ai comisiei. Istoricul a precizat ca a avut chiar si cateva observatii “unele marunte si meticuloase, din meteahna mea de profesor, dar altele erau majore”.

In acest sens, istoricul Andrei Pippidi a dat exemplul capitolului in care era prezentata colectivizarea. “In momentul in care am vazut ciorna, aceasta era prea superficiala si cu lacune. Ulterior, s-a remediat. Eu gasesc ca in faza actuala capitolul este cu totul corespunzator.

Am avut si rezerve si fata de descrierea prea amanuntita a vietii interne a conducerii partidului care sunt o microistorie si tin mai mult de biografie decat de istoria regimului comunist. Aici nu s-a indreptat mare lucru.”

La final, Andrei Pippidi a tinut sa precizeze ca raportul comisiei Tismaneanu nu are nimic fals in el.

“Vadim a facut de ras parlamentul si tara”

Referitor la ceea ce s-a intamplat ieri in parlament la citirea declaratiei de condamnare a comunismului de catre presedintele Basescu, istoricul Andrei Pippidi a apreciat ca “efectul a fost deplorabil”.

“Ceea ce retinem din spectacolul la care fara voie am fost martori este aspectul hidos al aceste bande de haidamaci care au reusit sa faca de ras parlamentul si tara”, a explicat el.