Marii castigatori si marii perdanti de dupa Raport (de Dan Tapalaga)

de     HotNews.ro
Miercuri, 20 decembrie 2006, 0:00Raportul Tismaneanu lasa in urma invingatori si invinsi. Adevarata selectie o va face doar istoria. Pina atunci, putem incerca o analiza subiectiva.

Marii castigatori

1. Romania. Tara cu putine clipe de gratie dupa ‘89 a marcat al patrulea moment important al istoriei sale postcomuniste. Au mai fost: sustinerea interventiei in fosta Iugoslavie 1999, intrarea in NATO in 2004 si raportul Comisiei Europene din 2006, echivalent cu integrarea in UE. La 18 decembrie, Romania a devenit primul stat din fostul bloc sovietic care a condamnat comunismul.

Prin gestul presedintelui, Romania castiga in plan simbolic, despartindu-se ferm de trecut, opteaza ireversibil pentru valorile occidentale si scrie un moment de demnitate in istoria sa.

2. Traian Basescu. Principal beneficiar al raportului, a avut un comportament ireprosabil ca sef de stat pe toata tot parcursul lecturarii concluziilor raportului Tismaneanu intr-un Parlament transformat de C.V. Tudor in arena de circ. Basescu a salvat, prin atitudinea sa, cat se mai putea salva din solemnitatea momentului.

Va ramane in istorie ca presedintele care a condamnat comunismul, desi Basescu spune, cu falsa modestie oficiala, ca nu asta a urmarit. Va aduna probabil puncte in sondajele de opinie, dar, mai important, a castigat deja de partea sa segmente importante din societatea civila care incepusera sa-i fie ostile.

Cei care l-au huiduit, in urma cu cateva luni, pe treptele CNSAS, il vor fi aplaudat luni, 18 decembrie, in fata televizorului.

3. Societatea civila. Este prima sa mare victorie dupa 1990. Tema n-ar fi ajuns pe agenda presedintelui fara presiunea constanta a intelectualilor de dreapta si a fostilor disidenti. In mod simbolic, Basescu a lansat ideea unei comisii care sa analizeze regimul comunist intr-un interviu publicat in 2005 in revista 22, principala tribuna a societatii civile.

In 2004 s-a produs prima coagulare eficienta a ONG-urilor sub umbrela “Coalitiei pentru un Parlament Curat”. In rest, 17 ani de esecuri. Un presedinte emanat din randul societatii civile s-a declarat invins de Securitate. Dosariada, deschiderea arhivelor Securitatii, a esuat intr-o actiune care a lovit in plin nume sonore ale societatii civile.

4. Regele Mihai. Este o victorie simbolica a timpului si tenacitatii. Cel mai bine a exprimat-o fostul suveran, in discursul sau in Parlament, locul in care a devenit rege in urma cu 79 de ani: “Comunismul s-a nascut in Romania in anul in care m-am nascut si eu - 1921.

Faptul ca dumneavoastra il condamnati astazi ma face sa cred ca i-am supravietuit (...) Rabdarea poate fi uneori o arma impotriva destinului istoric”.

Marii perdanti

1. PSD. A ratat o sansa unica: ingroparea obarsiei sale comuniste. A incercat sa o faca Adrian Nastase in 2004, cand a stabilit ca PSD este continuatorul social-democratiei interbelice, comunismul fiind pus in paranteze. Mircea Geoana s-a solidarizat cu Ion Iliescu, mentionat in raport la capitolul calai.

Geoana a denuntat insa continutul aceluiasi raport, in care, culmea, la capitolul victime figureaza Titel Petrescu, Iosif Jumanca, Ion Flueras, adica parintii social democratiei de la care PSD se revendica. Pe scurt, PSD ramane cu eticheta de fidel urmas al PCR si se asociaza din nou cu imaginea PRM, ceea ce i-ar putea crea probleme la nivelul socialistilor europeni.

Unii comentatori spun ca Geoana n-avea de ales, ca masa partidului e inca dominata de fosti comunisti care asteptau o minima protectie. Seful PSD avea insa variante: discretia maxima, diplomatia sau sa taca intelept.

2. Ion Iliescu. Fostul activist comunist isi incheie practic cariera politica in nota pur comunista. Cu toata functia de presedinte de onoare al PSD, va fi dificil pentru echipa lui Geoana sa-l mai foloseasca drept purtator de mesaj. Recuperat de partid, Iliescu este rejectat din istorie de propriul sau trecut.

Marele absent de la sedinta Parlamentului, fostul aparatcik denunta in clasicul limbaj de lemn “elementele” si “mentalitati” care razbat din raport, “impregnate cu stalinism intors pe dos”.

3. O parte dintre liderii de opinie. Cand Basescu a decis, in aprilie 2006, infiintarea comisiei, o armata de lideri de opinie a contestat vehement necesitatea unui raport scris, trimitandu-l pe seful statului la biblioteca.

Victor Roncea si Ion Cristoiu au fost varfurile de lance, atacand Comisia cu o rara virulenta: Tismaneanu-securist, injurii, calomnii si atacuri murdare la adresa membrilor comisiei - nimic n-a fost prea putin in incercarea de delegitimare a Comisiei.

4. PC si Dan Voiculescu. “Anticomunismul” lui Felix, fost colaborator al Securitatii, s-a dus pe apa sambetei. PC a jucat complice alaturi de PRM, contribuind la prelungirea circului din Parlament.

Voiculescu, printre ultimii indreptatiti sa emita judecati despre condamnarea comunismului, l-a atacat pe seful statului intr-un moment neinspirat, pe o tema pe care Traian Basescu tocmai a punctat masiv.

Vadim Tudor, caz special

E greu de evaluat, in lipsa unui sondaj de opinie, cat a pierdut si cat a castigat liderul PRM din isteria declansata in Parlament. Ca imagine publica, C.V. Tudor n-a pierdut nimic la electoratul de dreapta. Marea intrebare e daca a reusit sa castige din electoratul nostalgic, raspandit in PSD si partial in PNG. Doi analisti sunt, insa, de parere ca liderul PRM a pierdut.

Alina Mungiu Pipidi: “O mare parte din electoratul lui e marginalizat social. Dupa episodul de ieri (luni - n.red.), nici chiar somerii nu cred ca isi imagineaza ca Vadim poate sa faca altceva decat circ. Oamenii disperati au plecat ieri masiv de la el”.

Cristian Pirvulescu: “Folosind violenta si agresivitatea a temperat electoratul care s-ar fi indreptat spre PRM. In sondaje, cei care considera comunismul o idee buna si bine aplicata sunt doar 13 la suta. Atat are PRM si cu asta ramane.”

Vadim Tudor a reusit totusi doua chestiuni: sa produca dovada vie ca Romania are nevoie de o condamnare a comunismului si sa inhibe orice critica de fond asupra raportului comisiei Tismaneanu. Dupa circul din Parlament, eventualii critici ai Comisiei si-au temperat vocea de teama sa nu fie asociati cu hoardele PRM din Parlament.

Tariceanu, aparent neutru

PNL a trecut doar aparent si conjunctural de partea sefului statului, insa liderii liberali au incercat sa minimalizeze in diferite imprejurari demersul prezidential, calificat un gest pur formal. In spatele apatiei liberale se ascunde o uriasa frustrare. PNL a confiscat tema anti-comunismului si anti-securismului, insa laurii i-a cules in final tot adversarul lor de la Cotroceni.

Premierul a intrat si pe aceasta tema in competitie cu Basesscu. A infiintat exact in urma cu un an Institutul pentru Studierea Crimelor Comunismului, care functioneaza la Palatul Victoria. A cistigat, intr-o prima faza, o batalie de imagine cu seful statului in cazul CNSAS, insa deconspirarile ulterioare s-au intors impotriva partidului condus de Calin Popescu Tariceanu.


51 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Iluzii! (Miercuri, 20 decembrie 2006, 9:06)

  Vali Cel Batran [anonim]

  Atat timp cat condamnarea comunismului va fi doar simbolica si neinsotita de o lege a lustratiei, care sa prevada deposedarea imediata si irevocabila ,de toate demnitatile si drepturile aferente acestor demnitati, a tuturor celor dovediti ca au fost stalpi promotori de fenomen, va faceti iluzii ca in Romania comunismul va fi starpit! Si cum o asemenea lege a lustratiei, nu va fi niciodata scoasa (de aceiasi oameni) iluziile sunt desarte. Din aceasta dilema nu vom putea iesi decat peste 40-50 de ani de autentica democratie. sau prin actiuni brutale asupra Constitutiei (tot de ei facuta).
 • 0 (0 voturi)    
  de acord cu Vali cel batran (Miercuri, 20 decembrie 2006, 12:08)

  clujean [anonim]

  comunismul a fost si este un cancer socio-politico-economico-uman care ori e tratat ca o tumoare maligna (prin extirpare) ori, din celulele ramase (si la noi au ramas destule) se extinde din nou, si intra intr-o metastaza nevindecabila; ca atare, daca vrem sa scapam cu viata, comunismul si sustinatorii lui trebuie extirpati din societate; cum? cumva, oricum, important e sa nu mai poata face rau!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu Comunismul trebuie condamnat ci asazisii comunisti ... (Miercuri, 20 decembrie 2006, 14:26)

  escalibur [anonim]

  Trebuiesc facute unele precizari. Sa le facem:
  1. cei care au omorit, torturat, schingiuit, etc. pe romani...erau tot romani. Nu erau veniti nici de la turci, nici de la bulgari si nici de la alta aleasa natie paminteasca.
  2. Partidul Comunist Roman a fost alcatuit din r o m a n i (romani)...nu era alcatuit nici din mongoli, din etiopieni sau mai stiu el ce alta natie...
  3. Cine intra in partid ca sa faca cariera...erau tot romani....Romani pur singe.
  4. Cine a facut si bine si rau in tara asta numita Romania erau romani...pina in 1990 erau romani, doar romani. Dupa 1990 sau mai adaugat si altii ca sa faca rau!

  Deci, cei care o tot dau cu comunistii au facut si au dres, sa stie ca acei comuniti erau si sint romani. Iar aproape 4.000.000 de lingatori de cururi nu este chiar o armata cu care sa se poata glumi... Citi or fi fost comunisti adevarati? 1 din 10? 1 din 100? Citi Insa sigur ca or fi fost mai multi de 2! Sau nu?
  Cit despre scuza: eram siliti sa ne facem memvri de partid: acestora le spun: "Aveti dreptate"...doar sinteti romani smecheri"...
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 3 - Numai rautatea si ignoranta pot justifica necunoasterea istoriei (Joi, 21 decembrie 2006, 9:57)

  Echilibru [anonim]

  Dupa perseverenta cu care se incearca culpabilizarea romanilor as putea spune ca este vorba de rautate in stare pura. No comment.

  In cazul in care este vorba "doar" de ignoranta ii recomand cu caldura recursul la istorie cu aplecare in special asupra urmatoarelor aspecte:
  - intalnirea de a la Yalta;
  - numarul soldatilor rusi care au stationat in Romania pana in 1954;
  - numarul consilierilor rusi din Romania si perioada in care au fost ei prezenti;
  - nationalitatea conducatorilor comunisti in 1948;
  - numarul condamnarilor si al mortilor in temnitele comuniste precum si perioada condamnarii;
  Cu o doza minima de efort se va putea constata ca ROMANILOR LI S-A IMPUS COMUNISMUL.

  A fost creat un sistem ticalosit pe care oportunistii l-au folosit pt a-si crea interese personale (intalniti in orice societate de altfel). Din slabiciune multi s-au supus foarte usor dar sa nu uitam ca nu mai aveau lideri de opinie, zeci de mii de intelectuali fiind inchisi. Au fost de asemenea si cozi de topor care au executat ordinele torionarilor dar acestia au fost culesi din pleava societatii. Se vor gasi oricand si in orice societate.

  Sunt convins ca in zilele noastre sunt mai multi oameni care cred cu adevarat in sistemul comunist decat atunci. Este de altfel usor de justificat pentru ca noul sistem a facut la randul lui victime si nu a ajuns inca sa functioneze suficient de bine.

  Chiar daca vine din pura ignoranta este o tradare sa arunci cu noroi in romani si sa-i consideri vinovati pentru ororile comunismului.

  "Cine uita nu merita" spunea marele Iorga.
 • 0 (0 voturi)    
  membri de partid (Joi, 21 decembrie 2006, 14:32)

  simion [anonim]

  Mare parte a membrilor de partid comunist au intrat in partid din tinerete si din convingere nu din oportunism Este o minciuna ca te obliga cineva sa intri in partid ca altfel ti se intampla nu stiu ce.
  Pentru ca propagandistii aveau putere de convingere si pentru ca la acea data nu ni se parea nimic in neregula ca fiecare sa aiba un loc de munca garantat si fiecare sa aiba ce manca.
  Si pentru ca cine trebuia sa ne spuna noua, tinerilor de la acea data, adevarul despre comunism de la inceputuri si pana in prezentul de atunci, nu a facut-o, din teama sau din alt motiv.
  Si uite asa am intrat ca pestii in navod si n-am mai putut iesi. Pentru ca daca la intrare nu te obliga nimeni, la iesire era o adevarata problema. Acolo se vedea pericolul comunismului.
  Si pana sa ne dam seama ce e si cum e cu adevarat comunismul, intrand in structura n-am mai putut sa facem nimic decat sa vorbi, pe la colturi si sa injuram printre dinti.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru simion (comentariul nr. 9) (Joi, 21 decembrie 2006, 20:01)

  Capsunarul Canadian [anonim]

  marea parte a membrilor de partid au fost oportunisti... In 1989 erau peste 4 mil de membri. Cat de convinsi au fost s-a vazut in dec 1989 si dupa... Comunismul si PCR-ul s-au prabusit mai repede ca un castel de carti.

  Nu stiu ce varsta ai, dar cred ca nu ai lucrat in acele timpuri. Toata lumea nu numai membri de partid avea un loc de munca garantat... culmea e ca asta se intampla si prin tari mai capitaliste, dar nu se stia. Daca insa vroiai sa avansezi, sa fii vreun sefulet, incepand cu sef de birou (team lead) si pana la alea mai mari, daca nu erai membru de partid nu aveai nici o sansa... era conditie eliminatorie. Tu ce ai fi facut in aceasta situatie? Daca ai fi avut curajul de a critica ceva te puteai trezi dat afara, mutat, etc. Fiecare intreprindere avea securistul ei... de ce? Dosarul tau avea influenta nu numai asupra ta ci si a familiei.. sot, copii, frati, parinti, etc...

  numai bine
  Un capsunar canadian
  PS: Pe aici pe un canal de stiri, noaptea e o emisiune TV care se cheama "Rewind". Prezinta jurnalele TV de acum 20-30 de ani. O astfel de emisiune nu ar strica nici in Romania. Ne-ar mai aduce aminte de unde am plecat.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru capsunarul canadian (Joi, 21 decembrie 2006, 22:50)

  simion [anonim]

  Am 50 de ani si crede=ma ca stiu foarte bine cum era in acele vremuri.
  De=aia am si spus ca am intrat ca pestii la navod momiti de idealuri patriotice. Consideram partidul o elita si credeam ca ne servim mai bine tara, asa eram indoctrinati.
  Dar fiecare doarme asa cum isi asterne. Cand mi-a venit mintea la cap era prea tarziu, aveam un copil de crescut asa ca am tacut.
  Nu intamplator revolutia a fost sustinuta in mare parte de tineri, oameni nepereche care nu aveau nimic de pierdut. Lor le datoram totul. Ne=au spalat de pacate precum fiul lui Dumnezeu.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri