A doua zi de Craciun a anului 1968. Este convocata o sedinta de urgenta a CC al UTC, in care ministrul Tineretului, Ion Iliescu, este deranjat de lipsa de combativitate a activistilor UTC la adresa studentilor care au mers cu colindul. Stenograma sedintei a aparut in editia de ieri a revistei "22", in cadrul unei anchete intinse pe patru pagini despre evenimentele din acea iarna. "2000 de studenti au colindat atunci de Craciun.

Autoritatile s-au speriat. Patru studenti au fost arestati, printre care si doamna Ana Sincai (prof. univ., membru GDS - n.n.), pe care revista noastra a intervievat-o", spune Armand Gosu, redactor-sef adjunct la "22".Potrivit lui Gosu, documentul face parte din Arhivele Nationale, Fondul Comitetul Central.

Ion Iliescu descrie, in sedinta, "manifestarea huliganica la care au luat parte cateva sute de studenti", care, dupa ce le-au colindat pe colegele lor din Grozavesti, s-au luat cu bautura si au facut zgomot, fapte socotite "huliganice si anarhice".

Potrivit articolului, Iliescu este nemultumit de slaba pregatire ideologica a studentilor, care merg la piese de teatru "sumbre, fara spirit militant", "manifesta usurinta, se distreaza", "se casatoresc la biserica si organizatia nu ia atitudine".

Integral in Gandul