Presa despre Raportul Tismaneanu si scandalul din Parlament

de     HotNews.ro
Miercuri, 20 decembrie 2006, 0:00

Al patrulea balcon
foto:EvZ

Desi este descrierea-analiza completa a comunismului romanesc, Raportul Comisiei Tismaneanu are un stil neunitar si pe alocuri un ton patetic, neacademic scrie Cotidianul. Extremistii si neocomunistii refac alianta rosie, scrie Romania Libera. Dupa cele de la Opera din Timisoara, sediul CC si Universitate, balconul de la parlament a devenit un nou simbol anticomunist, scrie EvZ. Tinerete revolutionara - Tismaneanu, intaiul comunist al tarii, scrie Jurnalul National. Condamnarea comunismului - un pas spre civilizatie, scrie Adevarul.


Comisia Tismaneanu: culisele unui Raport facut cu rigoare si patetism
de Mirela Corlatan, Dan Duca (Cotidianul)

Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste foloseste in mare masura lucrari deja aparute, unele apartinind chiar unor membri sau experti ai comisiei, insa, cel putin in ceea ce priveste statisticile, vine si cu propriile calcule si estimari. Estimari care, ca si cele precedente, din cauza interzicerii accesului la unele arhive, variaza foarte mult.

Spre exemplu, numarul total al victimelor comunismului din Romania este estimat intre 500.000 si doua milioane, cuprinzindu-i pe cei care au trecut prin inchisori, lagare si alte locuri de detentie si deportare.

Patetisme si melanj

Multitudinea si diversitatea surselor de informatii folosite de membrii comisiei, benefice Raportului, nu fac totusi din acesta o lucrare academica, asa cum si-ar fi dorit cei mai multi dintre membrii ei. Cel putin prin tonul abordat, cu accente revansarde sau patetice pe alocuri.

Acesta a alternat cu tonul neutru, specific unei lucrari stiintifice, folosit in alte parti ale Raportului, ceea ce i-a conferit si un aspect neunitar stilistic. De exemplu, cu privire la fostul sef al Directiei I a Securitatii Nicolae Plesita, autorul isi varsa naduful nedisimulat.

„In chip scandalos, acest tortionar continua sa apara in diverse emisiuni de televiziune si sa-si ponegreasca fostele victime. Pensiile fostilor ofiteri de Securitate sint in multe cazuri de zece ori mai mari decit pensia unui fost profesor de liceu“, se mentioneaza in Raport.

„Inspirati de modelul bolsevic, sfatuiti de consilierii sovietici, dar dovedind o maniacala ardoare personala, liderii romani au facut tot ce tinea de ei pentru a-si depasi magistrii intru zel si demonism“, se mai apreciaza in termeni eseistici in concluzia Raportului.
Cotidianul.

Extremistii si neocomunistii refac alianta rosie
Vacaroiu peremist

preluare Romania Libera

desfasurarea huliganica in plenul Parlamentului la sedinta solemna de condamnare a comunismului conducerea PSD l-a felicitat pe Nicolae Vacaroiu. Ion Iliescu i-a adresat personal multumirile sale.
Chiar daca in sufletul lor era mare bucurie ca au reusit sa abata atentia de la importanta momentului, juristii parlamentari, fie ei de la PC si chiar de la PSD, oficial n-au putut sa nu recunoasca ieri un fapt fara precedent: desi Nicolae Vacaroiu avea obligatia, in calitatea sa de presedinte de sedinta, sa nu le permita haidamacilor lui CVT sa-si faca de cap ca pe stadion, el nu a pastrat ordinea si linistea in timpul solemnitatii. Ceea ce este un fapt fara precedent!
Romania Libera.

Al patrulea balcon
de Laura Gafencu, Florin Ciornei (EvZ)

Dupa cele de la Opera din Timisoara, sediul Comitetului Central (CC) si Universitate, balconul de la parlament a devenit un nou simbol anticomunist.
VIDEO.

Cu toate ca a fost ingropat oficial - intr-o ceremonie care s-a vrut solemna, dar care n-a facut decat sa arate ca seriozitatea politicienilor de Dambovita e doar o spoiala subtire - comunismul n-a murit.

Reincarnat in Vadim Tudor, primitivul sistem s-a zvarcolit in convulsii gretoase, in momentul cand a fost exorcizat ca „regim ilegitim si criminal”.

Apogeul crizei a fost atins de asaltul unui comando PRM-ist, condus de C.V. Tudor, asupra unei loji a parlamentului in care se aflau cei care au insistat pentru un proces al comunismului: intelectuali precum Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucia Hossu-Longin, Mircea Mihaies.
EvZ.

Ce condamna raportul?
preluare Adevarul

* Abandonarea intereselor nationale prin servilism in relatia cu URSS, dupa impunerea guvernului-marioneta condus de Petru Groza
* Distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a regelui Mihai
* Sovietizarea totala, prin forta, a Romaniei, mai ales in perioada 1948-1956, si impunerea unui sistem politic despotic, condus de o casta profitoare
* Politica de anihilare a unor intregi categorii sociale in numele luptei de clasa
* Persecutia minoritatilor etnice, religioase, culturale ori de orientare sexuala minoritara
* Exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta anticomunista armata in munti
* Represiunea impotriva cultelor si exterminarea sau persecutarea tuturor celor care se opuneau comunismului, oprimarea Bisericii Ortodoxe, desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, persecutiile impotriva miscarii sioniste
* Arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care opuneau rezistenta fata de colectivizare
* Deportarile cu scop de exterminare. Represiunile etnice. Gonirea si "vanzarea" evreilor si germanilor
* Represiunea impotriva culturii, eradicarea valorilor nationale, respingerea artei si culturii occidentale, cenzura, arestarea si umilirea intelectualilor neinregimentati ori protestatari
* Reprimarea miscarilor si actiunilor studentesti din 1956
* Reprimarea miscarilor muncitoresti din Valea Jiului (1977), Brasov (1987) si a celorlalte greve din anii 1980
* Reprimarea oponentilor si disidentilor in anii '70 si '80. Arestarea si asasinarea celor mai curajosi oponenti
* Distrugerea patrimoniului istoric si cultural prin demolarile din anii '80, inspirate de grandomania lui Ceausescu si de obsesia lichidarii marilor repere culturale si istorice. Constrangerea unei parti a populatiei Romaniei de a-si parasi locuintele in numele politicii de "sistematizare" a zonelor rurale
* Impunerea unor norme aberante privitoare la "alimentatia rationala", infometarea populatiei, oprirea caldurii, starea de mizerie, de disperare provenite din degradarea fizica la care regimul a condamnat un intreg popor
* Utilizarea mizeriei materiale si morale ca instrumente de mentinere a puterii comuniste
* Distrugerea reperelor morale ale societatii romanesti si a valorilor ei de solidaritate, in lipsa carora un popor nu poate deveni autorul liber al propriei sale istorii
* Masacrarea cetatenilor revoltati, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, cu aprobarea conducerii PCR, in timpul Revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989
Adevarul.


71 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri