Pentru ca am mai facut poantele ecologiste cu omul si copacul, gen „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul, ci cu drujba“, „omul bun si pomul rupt“ sau „nu mai vede padurea de copacii pe care i-a taiat“, vom incepe acest text foarte simplu. Si vom spune asa: la Baneasa continua sa se taie copaci pentru ca niste granguri sa-si faca viloaie.

Ceea ce, pe linga ca e nesimtit, e si ilegal. De data aceasta, avem asa printre beneficiari: un ministru (Varujan Vosganian), un sef de consiliu judetean (Nicusor Constantinescu, de la Constanta), un fin al premierului (Bogdan Bucurescu) si chiar o stirista de prime-time (Gabriela Vrinceanu Firea).

Mai sint si altii si toti au cumparat padurea de la un samsar de terenuri care a vorbit cu cine trebuie ca sa cheleasca codrul de stresul cumparatorilor care nu puteau sa isi ridice case.

Nu exista padure fara retrocedari

Samsarul de terenuri de care am facut vorbire se numeste Sandu Cuturela. Printre tipografii si imobiliare, Cuturela si-a gasit timp si pentru despaduriri. A luat-o incet, cu inceputul.

Astfel, in 2004, a cumparat doua hectare de padure, in zona Baneasa, cu opt euro metrul patrat. Anterior, terenul cu pricina fusese recuperat de o batrina, de la stat.

|n faza a doua, Cuturela a lotizat terenul in 20 de bucati egale, de cite o mie de metri patrati fiecare. Dupa care, normal, a vindut loturile cu cam 60.000 de euroi fiecare, cu copaci cu tot pe ele. La ce le-or fi trebuit cumparatorilor cite o mie de metri patrati de padure e greu de spus.

Asta daca nu-l credem pe Vosganian, care ne-a spus: „Vii cu gagica-ta, te plimbi, e romantic...“. Ete sanchi, romantic. De fapt, loturile au fost vindute pentru a servi drept locuri de casa. Numai ca, este stiut, legile de urbanism sint foarte restrictive in a se construi in padure. Pentru asta, trebuie ca terenul sa fie scos din circuitul silvic.

Studiind citeva documente am aflat, insa, ca zona in care au cumparat Vosganian si ceilalti este una de protectie speciala si nu poate fi scoasa din circuitul silvic decit daca se fac matrapazlicuri. Cum ar fi aprobarea unui plan de urbanism zonal (PUZ) care sa convinga autoritatile din Voluntari ca, din ratiuni „superioare“, este necesara aceasta defrisare.

|nsa la ce nume mari am intilnit prin padurice, nu ne va fi mare mirarea cind vom auzi ca s-a aprobat acest PUZ. De altfel, am aflat ca se pregateste, de catre o firma de arhitectura, documentatia pentru acest plan, care ar urma sa se aprobe de catre Consiliul Judetean Ilfov, in primavara anului viitor.

Nu lasati copaci pe strada, din cauza la bogat

De PUZ-ul de la Ilfov sint foarte interesati, in acest moment, si finul lui Tariceanu, Bogdan Bucurescu (administratorul ATS, dealer Citro?n in Romania), Nicusor Constantinescu de la Constanta, Gabriela Vrinceanu Firea, dar si Dan Tufeanu (vicepresedinte TSD) si tenismanii Gabriel Trifu si Dinu Pescariu. Ghinion insa, deoarece Codul Silvic si Ordonanta Guvernamentala nr.

96/1998 „interzic defrisarea oricarei suprafete de padure care se afla in regim forestier, altfel decit pentru utilitate publica sau sociala, dar si in acest caz, in conditii cu adevarat restrictive“.

Ilegalitatile de acest gen tin de activitatea unor functionari, prieteni cu flagelul, din Ministerul Agriculturii, care emit aprobari de scoatere definitiva din circuitul silvic de terenuri forestiere, in vederea unor interese personale.

Si cum am zis ca sint corupti, dar nu timpiti, ne dam seama ca ii duce si pe ei bibilica sa observe diferenta de pret existenta intre Padurea Baneasa, 8 euro pe metrul patrat, si terenurile adiacente acesteia - peste 60 de euro pe metrul patrat.

Ceea ce ne face sa credem ca vilele lui Vosganian si ale vecinilor fie vor deveni de utilitate publica, fie sociala, sa nu doarma oamenii prin canale.

Cit de Tufeanu sa fii sa vorbesti de copaceanu?

Intre timp insa, problema a fost rezolvata mult mai simplu. Pina cind sa se aprobe PUZ-uri si alte acareturi legale, a disparut padurea! Defrisarea a inceput anul trecut. Iar Cuturela nu are nici o legatura cu asta. |n afara de faptul ca, potrivit unor martori oculari, el si niste „parteneri“ au pus o armata de tiganusi sa taie copaci cu drujba.

Dupa care, cind padurea ajunsese cheala, au cerut aviz de constructie de la Primarie pe motiv ca nu se mai vede padurea de copacii taiati. Ha, ha, ha. Cit de tare. Ca se va construi foarte curind acolo a confirmat chiar posesorul unuia dintre loturi, tinarul pesedist Tufeanu.

Conform unei discutii pe care a purtat-o cu un alt amator de terenuri in zona (si a carei inregistrare audio o avem), Tufeanu da argumente ca paminturile merita. Iata si vorbele sale: „Sint oameni cu influenta care au loturi aici si categoric, in scurt timp, se va putea construi“, a negociat Tufeanu.

Si il credem pe cuvint, pentru ca, dupa cum s-a vazut in lista de mai sus, stim cine sint acesti oameni influenti. Reactiile acestora (cel putin ale celor care ne-au raspuns la telefon), dar si informatiile unor surse din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare au confirmat scenariul.

Adio, armeni!

Singurul care zice ca nu-l cunoaste pe Sandu Cuturela, dar recunoaste ca are un lot in acea zona din padurea Baneasa, e ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. El ne-a declarat, printre altele: „Am cumparat terenul de la o batrina. M-am si intilnit cu ea la notar. E o doamna in virsta care a venit cu un domn dupa ea. Nu-i retin numele. L-am cumparat demult, acum vreo doi ani.

Dar m-am suparat tare rau. Am avut niste belele cu pamintul ala... Dar ce, e vreo problema cu terenul de acolo?“. A, nu, domnu’ ministru, nu daca vreti sa va duceti cu gagica. Cind a auzit de povestea cu tiganusii care au taiat copaci, ministrul a dat-o pe glume, daca tot urma sa ii apara declaratiile in Academia Catavencu. „E o idee buna.

O sa vorbesc si eu cu deputatul Nicky Scorpion, seful Partidei Romilor... Oricum, am convins mai multi prieteni de-ai mei sa cumpere teren acolo.“ Normal, pentru ca e armean. Caci, daca ar fi fost roman, Vosganian ar fi fost frate cu codrul, nu prieten cu cei care il fac de la trunchi in jos.