Povestea de mai jos le va explica partial miticilor, asa cum le place ardelenilor sa le spuna regatenilor, de ce Clujul a ajuns un centru de putere si de ce trei sferturi din ministri, cohorte intregi de functionari si oameni din serviciile secrete provin din Transilvania si le sint sefi dimbovitenilor, chiar la ei acasa, pe malul girlei.

Cei care vor obosi citind increngatura de nume si afaceri ce urmeaza trebuie sa stie ca aceste informatii nu au vazut niciodata lumina tiparului. Si asta pentru ca grupul din jurul Bancii Dacia Felix (BDF), despre care vom face vorbire, si-a platit ani in sir protectia.

Si mai interesant, vom afla cum noul val al clujenilor se pregateste sa guverneze Romania dupa ce PLD-ul lui Theodor Stolojan va intra prin efractie la guvernare cu ajutorul Marinarului si al micului matroz Emil Boc.

Povestea spargerii unei banci, in format BDF

Inainte de toate, trebuie musai sa rememoram pe indelete, adica ardeleneste, istoria ultimilor ani. Pornind nu de la Caritas, care a fost un fel de Ev Mediu al acumularii agresive de capital, ci de la istoria BDF, perioada pasoptista a nasterii grupurilor politico-economice de la Cluj.

Acum, ca s-a lasat o liniste de mormint asupra afacerii BDF, iar fosta banca se numeste Leumi Bank, trebuie sa se stie ca nimeni nu a platit pentru jafurile de la BDF si nici nu va plati in veci. Pentru ca asa e in tenis, vorba lui Toma Caragiu.

Asta o pot confirma tenismanul Sever Muresan (va mai amintiti, partenerul de turnee al lui }iriac), Mircea Hossu, Ioan Sima si multi altii, anonimi fericiti si multimilionari, pe care ii veti cunoaste astazi. Pentru ca BDF a fost pentru acestia o mega-vaca sacra pe care au muls-o pina la carne, au omorit-o, dupa care au devenit prosperii si cinstitii oameni de afaceri ai Transilvaniei.

Hossu striga hotii prin Interpol

Putini din cei care fac ochii mari cind actiunile lor de la Banca Transilvania (BT) se duc spre cer stiu ca Ioan Trenca, director in BDF, apoi director la BT si viceversa, a pus umarul ca o parte a patrimoniului BDF, aflata in faliment, sa treaca spre BT. Si, astfel, sa se nasca o poveste de succes ardeleana suta la suta.

Ca zina-broasca, dintr-o banca de cartier, BT s-a metamorfozat in timp in regina bursei romanesti. Pe acelasi tipar, pe cadavrul BDF s-au ridicat afaceri peste afaceri, intr-o sarabanda ce tine de peste 15 ani. Vom incepe cu Mircea Hossu, singurul condamnat al lotului BDF la zece ani de puscarie pentru devalizarea bancii. Autoexilat in Franta, personajul este dat in urmarire de Interpol.

Si-a lasat, insa, in urma, la Cluj, o firma: SC AAM International SA, infiintata alaturi de Sever Muresan. Hossu si-a creat, prin sugativarea BDF, o plasa de companii, fie direct pe numele sau, fie pe numele progeniturilor. Este actionar al filialei de la Iasi a bancii israeliene Leumi, cea care a cumparat anul trecut BDF de la grupul evreiesc Kolal.

Istoria, o demonstreaza Hossu, este ciclica, pentru ca, dupa anii scursi de la momentul in care impreuna cu Sever Muresan si Ioan Sima a violat financiar si ucis banca ardeleana, tot el a adus Leumi Bank sa reinvie zombiul BDF.

Directorul de asigurari Uioreanu si-a asigurat o deputatie PNL

Hossu a ridicat din noroi o serie de personaje ajunse acum in protipendada clujeana. Tot el s-a lipit in afaceri de oameni care au ajuns in timp oligarhii Ardealului. Unul dintre ei este Ovidiu Turcu, membru al grupului din care mai fac parte Horea Ciorcila, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, si Dorel Goia.

Firma lui Hossu si Turcu, numita Terra Napocensis, vorbeste de la sine despre inclinatiile paranoic-nationaliste ale gruparii. Nu e de mirare ca Turcu a fost un simpatizant declarat al craisorului Ghita Funar. Hossu a fost partener de afaceri al fiului lui Ghita, Sabin Funar, in Compania Gourmet Transilvania, unde s-a pricopsit si actualul deputat PNL de Cluj Horea Uioreanu.

Stiti cam ce facea Uioreanu inainte sa fie deputat? Era tocmai director al societatii de asigurare a grupului financiar BT (SAR Transilvania). Si uite-asa povestea incepe sa se impleteasca, asemenea ciorapilor de lina ai bunicii.

Stolojan fumeaza BT cu filtru Tender

De la paranoia tricolora trecem spre politica zilei, unde dam si de Steluta Racolta. Aceasta este actionara de frunte in Terra Napocensis alaturi de alt personaj sinistru, Ioan Sima, cercetat si el pentru devalizarea BDF, la care a fost director general. Legatura dintre Racolta si Sima este foarte utila pentru a explica urmatoarele.

Steluta este presedinta Platformei Liberal Democrate (PLD), adica fata lui Theodor Stolojan de la Cluj. Pentru ca Stolojan este unul dintre primii actionari de frunte ai Bancii Transilvania (chiar fondator al BT), nu putem in prima faza decit sa remarcam coincidenta.

Dar daca va spunem ca primul fond de investitii din Romania, numit ProInvest, avea ca depozitar Banca Dacia Felix, cum vi se pare? Iar unul dintre actionarii ProInvest, clujeanul Dan Gruita, este acum un actionar important al BT? Alta coincidenta face ca Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), al carui depozitar a fost tot BDF, dar si afacerea SAFI sa-l aiba ca nas pe George Danielescu,

adica pe fostul ministru al Economiei si Comertului din Guvernul aceluiasi Stolojan. Deci v-ati prins de ce Stolo a numit-o sefa la PLD Cluj pe Steluta Racolta, ce provine din gruparea BDF-BT. Din CV-ul Stelutei Racolta mai aflam ca a fost director general al Societatii de asigurare Ardaf, infiintata de aceeasi BDF si preluata apoi de Ovidiu Tender.

Iar Stolojan si Tender, doi cai breji, se cunosc atit de bine, incit penalul afacerist de la Timisoara a negociat in decembrie 2004 cu bolnavul Stolo ca acesta din urma sa preia conducerea Ardaf.

Ardaf conturi de la mine, sa am o firma cu tine

Insa fata lui Stolojan de la Cluj nu s-a multumit sa fie doar angajata mafiei de la BDF-Ardaf, ci a devenit chiar partenera de afaceri a grupului. Analizind afacerile Stelutei Racolta, gasim peste 30 de firme ce au prosperat prin sugativarea bancii si a firmei de asigurari.

Racolta apare in firmele bidoane Ardaf Cambio SA, Spor SA si Intram SA, alaturi de Mircea Nicorici, fost presedinte Ardaf, si de directorii Ovidiu Neaga si Gheorghe Ionescu.

In paralel, Racolta s-a asociat in Firma Astrom Import-Export cu fiul lui Nicorici si cu Marius Ciurchea, directorul tehnic al Bancii Transilvania, ce detine acum peste 1 la suta din actiunile BT (estimate la circa 10 milioane de euro).

Apoi, Nicolae Tarcia, actualul vicepresedinte al CA al BT, a fost administrator al Firmei Superpast SA, infiitata de BDF si Compania Asigurare Reasigurare Dacia Felix, stramosul Ardaf. Asadar, toate drumurile duc de la BDF, incet-incet, spre BT. Si spre presedintele bancii, Horea Ciorcila, eminenta cenusie a Clujului.

Pauza de publicitate cu Vitrina Felix

Ciorcila are o relatie speciala cu Mihaela Rus, prietena si confidenta Stelutei Racolta. Mihaela Rus este partenera de afaceri cu acelasi penal Mircea Hossu in Societatea Vitrina Felix SA, agentia de publicitate care se prezinta ca fiind cea mai puternica din Transilvania.

Vitrina s-a nascut tot prin procedeul amintit anterior, adica prin sifonarea de bani dinspre Ardaf, si a ajuns pe mina Mihaelei Rus prin majorari succesive de capital. In Vitrina detine o cota si Maria Nicorici, sotia primului presedinte al Ardaf.

Rus a ajuns, dintr-o simpla fata de la agentia de publicitate a Ardaf-ului, o doamna a vietii publice clujene, implicata mai nou in afaceri imobiliare alaturi de familia Brumaru. Renata Brumaru si Mihaela Rus detin Firma Bloc Invest SRL, iar ceea ce e foarte interesant legat de Renata Brumaru sint afacerile sale cu Sabin Funar (in firmele Investicon SRL si Duplex SRL).

Sotul, Valentin Brumaru, a fost partenerul de afaceri al trioului Ovidiu Turcu, Horea Ciorcila si Dorel Goia, mentionati mai aval.

Si dacii fericiti aveau securistii lor

Una dintre legendele locale de la Cluj spune ca BDF a fost falimentata sub ochii BNR de regatenii frustrati ca pe Somes s-a nascut cea mai puternica banca privata din Romania. Marota de mai sus se pupa foarte bine cu indiciile ca BDF a fost inainte de toate o constructie nationalist-paranoida.

Insusi numele de Dacia Felix (Dacia Fericita, cucerita de romani) vorbeste pe sleau despre transpiratiile nationaliste ale securistilor cu nostalgii antimaghiare care au roit in jurul bancii. Ion Serbanoiu, fostul sef al Securitatii Cluj, a fost director de protectie al bancii.

Iar fiul directorului BDF Ioan Sima s-a asociat in Firma Transarom SA cu ofiterul de Securitate Gelu Stan, specializat in identificarea si anihilarea iredentistilor maghiari. Din Transarom nu lipsea nici eternul Sabin Funar. De fapt, realitatea a fost mai prozaica decit daco-romanismul securistilor clujeni: BDF a fost jefuita programat, iar Justitia clujeana a tinut luminarea.

Fiat justitia, pereat Dacia

Spre exemplu, judecatorul sindic clujean Ioan Georgiu, care a administrat falimentul BDF, nu s-a putut abtine si a trimis-o pe Minodora Georgiu (sotie, de profesie lichidator) sa intre in actionariatul firmei Apollo Tour SA. Alaturi de BDF, dar si de firma lui Sever Muresan, Astra Romana Capital SAH Luxemburg.

Georgiu nu a fost singura pedala de frina din dosarele BDF, dar cu siguranta a fost cea mai puternica. Tot la capitolul judecatori din zona de influenta a BDF se numara si Delia Marusciac de la Curtea de Apel Cluj. Sotul acesteia, Mihai Marusciac, este actionar alaturi de Ioan Trenca, fost director in BDF si BT, in Firma CREST SA.

In perioada directoratului lui Mircea Hossu, adjunct al BDF a fost Viorel Galis, sotul fostei vicepresedinte a Judecatoriei Cluj- Napoca. Galis a fost trimis in judecata alaturi de Hossu pentru luare de mita. In 1998, Galis a infiintat, alaturi de Dinu Patriciu, Societatea ADMINISTRATOR INT. SA Cluj.

La care au aderat si alti liberali, dintre care s-a remarcat peste timp actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj Marius Nicoara, actionar puternic al Bancii Transilvania, fidelul lui Horea Ciorcila. Una peste alta, triunghiul de interese Patriciu-oamenii BDF/BT-Stolojan arata ca banii nu numai ca nu au miros, dar nici culoare politica.

Ceea ce e o veste proasta pentru alegatori, dar una foarte buna pentru penelisti si peledisti deopotriva.

Biroul de Investigatii