Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca legile sigurantei in forma in care au fost transmise de Guvern "necesita modificari consistente". Raspunzand unei intrebari, la finalul sedintei CSAT, seful statului a precizat ca serviciile de informatii nu pot functiona ca niste ONG-uri.

"Cand se gaseste primul serviciu de informatii transparent din lume, as fi bucuros sa fiu anuntat", a incheiat Traian Basescu.

Pentru ca proiectul privind legile sigurantei sa ajunga in discutia Parlamentului, CSAT trebuie sa isi dea avizul favorabil.

"Sper sa gasim posibilitatea unui dialog prin care sa se inteleaga care este misiunea serviciilor intr-un stat democratic", a adaugat presedintele. El a precizat ca armata are misiunea de a apara cetatenii in timp de razboi, iar in timp de pace instrumentele de protejare a cetatenilor sunt "pe o intreaga gama", intre care se afla si serviciile de informatii.

"Aici avem o problema de principii si nu voi renunta la a incerca sa conving cu privire la nevoia unor structuri eficiente in favoarea unor elogii ieftine: ce transparante sunt serviciile secrete!", a declarat seful statului.

Presedintele a precizat ca atributiile acordate SRI si SIE trebuie sa le ofere acestora instrumentele necesare pentru servirea intereselor cetatenilor, in conditiile in care "ONG-urile nu vor reusi niciodata sa protejeze eficient cetatenii de actiuni ostile".

Istoria legilor sigurantei

Legile securitatii, adoptate de Guvern dupa multe tergiversari, se afla de aproape o luna la Cotroceni, in asteptarea avizului CSAT. Dupa obtinerea acestui aviz, care este obligatoriu, proiectul de lege se supune adoptarii Guvernului.

Presedintele Basescu declara in urma cu doua luni ca doreste convocarea CSAT pentru a discuta legile sigurantei, pentru ca este de neacceptat ca noile legi sa fie "mai proaste" decat cele vechi. Seful statului nu excludea posibilitatea ca legile sa mai ajunga o data pe masa Guvernului.

Dupa primirea avizului, initiatorul are obligatia de a reanaliza proiectul. In cazul in care nu accepta observatiile de la CSAT, initiatorul trebuie sa prezinte Secretariatului General al Guvernului o nota justificativa, cu motivatiile refuzului.

Subiectul legilor sigurantei a tensionat puternic relatia premier-presedinte. Presedintele spusese initial ca nu va numi sefii serviciilor secrete pana cand Parlamentul nu aproba legile sigurantei.

In acel moment, legile aveau girul de la Cotroceni, dar, din luna mai, stateau la Guvern fara sa poata fi adoptate.

Dupa sase luni de stagnare in Guvern, legile au fost modificate substantial de catre PNL. Ulterior au primit si avizul ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a avut 20 de observatii.

Propunerile ministrului Justitiei au fost sustinute si de PD, care, a cerut ca legile sigurantei sa prevada participarea DGIPI la Comunitatea Nationala de Informatii si avizul CSAT pentru aceste proiecte de lege, inainte ca ele sa fie trimise Parlamentului.

Prioritati CSAT pe anul 2007

  • Romania va avea in 2007 maximum 3.200 de militari in teatrele de operatiuni

    Tara noastra va avea anul viitor, cel mult 3.200 de militari in teatrele de operatiuni din afara granitelor. Presedintele Basescu a precizat ca, in prezent, Romania are in teatrele de operatiuni 1.900 de militari, acest numar fiind variabil in functie de tipul de misiuni.

    Seful statului a subliniat totusi ca Romania intentioneaza sa se mentina in limitele participarilor actuale in teatrele de operatiuni.

  • SRI si SIE vor preda toate dosarele fostei Securitati pana la sfarsitul anului

    Serviciile trebuie sa predea CNSAS, pana la sfarsitul anului, toate dosarele fostei Securitati pe care le mai detin in arhive, a declarat presedintele Basescu la finalul sedintei CSAT. Daca CNSAS nu va avea capacitatea de a prelua toate dosarele puse la dispozitie de serviciile de informatii, documentele vor fi transportate de SRI si SIE la depozitul de la Popesti Leordeni, in containere inchise.