Presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa dea dovada de seriozitate si sa adopte legea ANI. Seful statului a facut aceste afirmatii la finalul discursului dedicat aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

" Noi toti spunem ca vom fi un partener, o tara membra a UE care va respecta angajamentele. Vreau sa va spun fara a intra in niciun fel de detaliu, ca am auzit in timpul Consiliului European de iarna de la Bruxelles urmatoarea remarca - se vede ca am fost de acord sa intre in UE si Romania a facut slowdown. Nu si-a respectat angajamentul legat de infiintarea ANI.

"Am marea rugaminte - in cele cateva zile care au mai ramas sa dam o proba a seriozitatii noastre cu total respect fata de punctul de vedere al Parlamentului fata de forma pe care aceasta lege trebuie sa o aiba", a spus presedintele.

Legea ANI a trecut cu mare greutate prin Guvern, numai la interventia presedintelui Traian Basescu. In prezent, actul normativ este blocat la Comisia juridica din Senat.

Totodata, seful statului a precizat ca meritul aderarii la Uniunea Europeana apartine in primul rand poporului roman. "Depinde de noi ca integrarea sa fie un succes" - a atras atentia presedintele Basescu, care a adaugat ca Romania trebuie sa dea dovada de responsabilitate si realism in continuare.

Tariceanu : "Aderarea nu este un bilet la loterie, care ne face bogati!"

"Marcam astazi, prin aceasta sesiune festiva, un moment de uriasa bucurie pentru toti romanii si un moment istoric pentru Romania: aderarea la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007! Se spune in popor ca bucuria mai ia si mintile. Ar fi o mare eroare pentru Romania ca aceasta vorba sa se adevereasca acum" - a declarat, la randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful Executivului a atras atentia ca una din primele lectii europene a fost ca "nimic nu se da, totul se castiga prin munca".

Premierul Tariceanu s-a referit si la strategia post-aderare si a insistat asupra faptului ca reformele trebuie sa continue intr-un ritm sustinut, pe mai multe nivele: reforma justitiei, reforma proprietatii, lupta impotriva coruptiei, reforma administratiei publice, reforma agriculturii, a sanatatii si a educatiei.

Mircea Geoana:" Avem nevoie de lideri care sa nu fie eurosceptici"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul sau este dispus sa contribuie la elaborarea unui proiect national de sapte ani pentru faza post-aderare, si a calificat aderarea drept "un vis milenar implinit".

Liderul pricipalului partid de opozitie a atras atentia ca Romania are nevoie de lideri care sa nu fie eurosceptici "Este pacat sa ratam startul in Europa, avem tot ce ne trebuie pentru a reusi", a adaugat Mircea Geoana.