Stadionul National “Lia Manoliu” va fi demolat, iar apoi refacut. Dintre cele 20 de firme care au cumparat caietele de sarcini pentru proiect, numai doua consortii au depus ofertele de licitatie. Castigatorul va fi anuntat in primavara, criteriul economic urmand sa prevaleze.

Companiile care au ajuns in faza finala sunt Astaldi Spa si JV Max Bogl - unite intr-un consortiu, si Alpine Mayreder Bau GbmH. Primul consortiu a depus doua oferte, prima fiind in valoare de 542.532.445 RON. A doua oferta a lor a fost de 411.062.996 RON, ambele avand un termen de executie de 32 de luni.

Concurenta lor, Alpine Mayered Bau GbmH, s-a angajat sa execute lucrarile de refacere a Stadionului National in 29 de luni, pentru suma de 450.383.217 RON.

Firmele care lupta pentru 500 de milioane de RON

Astaldi Spa: este una dintre companiile de constructii "abonate" la contractele de stat. In 2005, Metrorex a atribuit companiei Astaldi Spa, in asociere cu SC Somet SA, un contract in valoare de 268.563.688.000 lei, fara TVA. Firma lucreaza si la proiectul Pasajului Basarb.

Max Bogl a avut si ea mai multe afaceri cu statul roman. Impreuna cu Wilhem Geiger a lucrat la DN 17, Bistrita - Tureac (32,1 km). Dintr-o asociere mai veche cu Astaldi (2003) a castigat 64.549.332 de euro pentru executia lucrari A2/04, Drajna - Fetesti/

Alpine Mayreder a devenit in 1999 actinar principal la companiile Granitul SA Bucuresi si Scaep Giurgiu Port SA. In prezent lucreaza la largirea drumului national DN1.

Socoteala din targ nu s-a potrivit cu cea din studiul de fezabilitate

Studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico - economici pentru reabilitarea si modernizarea Stadionului National “Lia Manoliu”, prevede demolarea stadionului existent si construirea unuia nou. Nici durata executiei lucrarilor si nici costurile din studiu nu s-au potrivit cu ofertele facute de companii.

Conform studiului de fezabilitate, viitoarea constructie va fi destinata exclusiv jocurilor de fotbal si rugby si va avea o capacitate de peste 50.000 de locuri, cu doua tribune si doua peluze. Suma totala a investitiilor in acest proiect se ridica la 501.536.129 RON. Din aceasta suma, 350.182.964 de lei vor fi folositi numai pentru lucrarile de constructii-montaj.

Finantarea va fi asigurata din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si din sume alocate de Guvernul Romaniei. Durata de realizare a investitiei a fost estimata la 20 luni.

Protocolul privind transmiterea Stadionului National Lia Manoliu din administrarea Autoritatii Nationale a Sportului in domeniul public al municipiului Bucuresti si in subordinea Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti a fost incheiat la sfarsitul lunii august din acest an.

Tot atunci a fost preluat si proiectul de reabilitare si modernizare a stadionului, realizat de Universitatea tehnica de Arhitectura "Ion Mincu".

Si pista pentru atletisti

In urma cu doua luni, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a inaintat Guvernului o propunere de emitere a unei Hotarari pentru transferul administrativ al unui teren cu suprafata de 40.416 mp din domeniul public al statului in domeniul public al municipiului Bucuresti si in administrarea CGMB.

“Terenul va fi destinat construirii unui stadion de atletism, cu tribune acoperite si o capacitate de cca. 15.000 locuri, cu toate dotarile necesare pentru a corespunde normelor si exigentelor Comitetului Olimpic International”, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei.