Patriarhul Teoctist a ajuns in fruntea BOR "datorita loialitatii dovedite fata de conducerea PCR", se arata in Raportul Comisiei Tismaneanu. Printre cei care au slujit regimul comunist se numara si rabinul sef Moses Rosen, scrie EvZ. In replica, Patriarhia Romana considera o astfel de abordare drept "neconforma cu adevarul istoric", si propune propria comisie pentru studierea istoriei BOR, scrie Romania Libera.

Trecutul comunist al Patriarhului Teoctist

preluare Evenimentul Zilei

Implicat in alegerile din 1946, Patriarhul Teoctist a avut in timpul regimului comunist „o proasta reputatie de politruc” si a ajuns in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane „datorita loialitatii dovedite fata de conducerea Partidului Comunist”.

O spune fara echivoc Raportul Final al Comisiei „Tismaneanu”, pe baza documentelor inca existente in arhive si a marturiilor preotilor.

O prima mentiune apare intr-o nota de subsol, la pagina 459 a Raportului Final, in care se face trimitere la un document din Arhiva Secretariatului de Stat pentru Culte.

Intr-o fisa biografica din 19 aprilie 1962, elaborata de Departamentul Cultelor, se preciza ca „Episcopul (arhimandritul, in 1946-1947) Teoctist a dat un concurs organelor de stat in alegerile generale din anii 1946 si 1948, din care cauza a avut de suferit de la conducerea reactionara a Mitropoliei Moldovei de atunci, mitropolit Irineu Mihalcescu, pentru ca-si manifesta deschis atitudinea fata de regim”.

Activismul, cheia ascensiunii

Rolul sau in conflictul de la Mitropolia Moldovei din 1946-1947 intre IPS Irineu Mihalcescu si vicarul sau, Justinian Marina, sustinut de guvern si devenit un an mai tarziu patriarh, nu a fost singurul serviciu facut de IPS Teoctist regimului.

Alaturi de Iustin Moisescu, actualul patriarh „s-a remarcat ca sustinator al „luptei pentru pace”, tema favorita a propagandei comuniste, de fapt parte a discursului isteric antioccidental, in care au fost angrenati prelati si preoti, deveniti activisti in asa-numitele Comitete de Lupta pentru Pace”, se arata in raport.

Ocuparea acestor pozitii, in apropierea lui Justinian Marina, i-a asigurat lui Teoctist, in opinia membrilor Comisiei prezidentiale, ascensiunea spre viitoarea pozitie la varful clerului ortodox. Observatia se sprijina pe analiza dosarului sau de cadre, din Arhivele Nationale Istorice Centrale.

Acesta „indica cu claritate faptul ca apartenenta la aceste comitete a fost intr-un fel o conditie a ascensiunii sale catre cea mai inalta demnitate ecleziastica, pretul platit pentru ca factorii decizionali de la varful PCR sa-l accepte mai intai ca episcop, apoi mitropolit si, in fine, in 1986, patriarh”, se subliniaza in raport.

Documentele arata si ca „arhimandritul (si, mai apoi, episcopul) Teoctist a fost inca din 1948 mesagerul puterii politice pe langa episcopii greco-catolici aflati in detentie” in manastirile ortodoxe.

Rabinul Moses Rosen, in slujba regimului

Nu numai clericii ortodocsi apar insa in raport ca responsabili pentru tolerarea represiunilor impotriva clerului sau pentru propagarea mesajelor partidului unic. In subcapitolul referitor la situatia minoritatilor nationale se arata ca „rabinul-sef Moses Rosen a jucat in comunitatea evreiasca acelasi rol ca patriarhul Justinian Marina in Biserica Ortodoxa”.

Inscaunat la 20 iunie 1948, „Rosen s-a dovedit o alegere potrivita pentru interesele regimului. Plecat in delegatia evreilor din Romania la Consfatuirea de la Montreaux a Congresului Mondial Evreiesc, el a prezentat situatia evreilor din Romania ca un rai, enumerand institutii religioase evreiesti inexistente in realitate”, se precizeaza in raport.

Integral in EvZ

Patriarhia Romana protesteaza impotriva Raportului Tismaneanu

preluare Romania Libera

In voluminosul Raport al Comisiei Tismaneanu, capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" condamna in termeni fara echivoc colaborarea unor prelati cu regimul comunist.

Acest capitol restabileste adevarul istoric despre martirajul de proportii al preotimii ortodoxe, suprimarea Bisericii Greco-Catolice, tolerarea Bisericii Romano-Catolice, cu jertfele de rigoare, Bisericile neoprotestante si esecul controlului comunist etc.

In aceste subcapitole, riguros documentate din punct de vedere istoric, patriarhii Justinian Marina, Iustin Moisescu si, in special, Teoctist Arapasu sunt pusi intr-o lumina total nefavorabila, pentru colaborarea lor cu regimul comunist.

In replica, Patriarhia Romana considera o astfel de abordare drept inacceptabila, "neconforma cu adevarul istoric", si propune infiintarea unei comisii de istorici care sa studieze situatia BOR, in perioada regimului comunist, in vederea realizarii unui studiu "complet si obiectiv pe aceasta tema".

Romania Libera.