Porcii din Romania sunt vaccinati impotriva pestei porcine degeaba. Milionul de doze de vaccin facut cadou de Uniunea Europeana expira nu la 1 ianuarie 2007, ci pe data de 22 decembrie 2006, adica la 2 zile de la declansarea marii campanii de " vaccinare de necesitate".

Situatia e si mai grava, inital, asa cum reiese de pe eticheta dozelor, vaccinul facut cadou de Uniunea Europeana expira pe 22 decembrie 2005. In urma reanalizarii, termenul a fost prelungit cu un an, iar peste eticheta originala a fost lipita inca una, pe care s-a inscriptionat ca termen de valabilitate generic "decembrie 2007".

Pentru epuizarea in pas alergator a cadoului european numai manopera pentru vaccin ii costa pe romani 28 de miliarde de lei.Campania de vaccinare de urgenta ar fi trebuit sa inceapa ieri, insa medicii veterinari s-au ingrozit cand au constatat ca trebuie sa foloseasca un produs care expira peste doua zile. Mai mult, ei nu dispun nici de aparatele necesare marcarii porcilor vaccinati.

Medicii veterinari sustin ca trebuie sa execute un ordin si ca intra in culpa taman prin executarea lui.

Potrivit legislatiei, folosirea unui produs expirat poate atrage atat raspunderea penala cat si retragerea dreptului de libera practica.

Integral in Gandul