Sigur stiti bancul cu ursul care umbla nervos prin padure, da de iepuras si ii cauta pricina. Ii cere un foc, iepurasul ii ofera un chibrit. Ursul se arata nervos ca nu are bricheta. Dar iepurasul are si bricheta. Si mai nervos, ursul il bate pentru ca nu are sapca. Asa a fost tratat Vladimir Tismaneanu in aceste zile.

Nu conteaza foarte mult ce a scris el sau membrii comisiei in Raport, oricum nu are sapca pentru analistii si ziaristii cu capsa pusa.

E mentionat si tatal sau in Raport? Valeu! Ce fel de fiu este? Cum sa-ti tratezi asa parintele?! Dar daca tatal sau nu ar fi fost mentionat in Raport? Atunci sa te tii. Si-a protejat tatal, a avut un interes personal etc.

Apare in Raport bunica lui Bogdan Olteanu? Atunci e clar: Olteanu e vizat in calitate de liberal din tabara anti-Basescu, Tismaneanu a facut jocurile politice ale zilei, zic ziarele. Aceleasi ziare care au dezvaluit ca Olteanu e nepot de fost demnitar comunist, deci au facut si ele jocul lui Traian Basescu inaintea lui Tismaneanu.

Apoi, Tismaneanu nu e bun pentru ca e el insusi fiu de fost demnitar comunist. Atunci el trebuie sa stie cel mai bine, a crescut in interiorul sistemului, au sarit unii sa-l apere. Aparare gresita pentru ca invoca argumente false la o acuzatie prosteasca.

Tismaneanu nu a fost desemnat sa conduca comisia pentru studierea comunismului pentru ca e fiu de demnitar comunist, ci pentru ca e cel mai proeminent istoric roman al comunismului validat la nivel academic international. Punct. Altfel, aveam multi ne-fii de demnitari comunisti la dispozitie, daca criteriul de alegere ar fi fost raspunsul la intrebarea: „Ce-a fost tac-tu?“.

Iar validarea academica nu o stabileste presa, nici macar cel mai mare academician dintre ziaristii romani, Ion Cristoiu, care a decretat ca Raportul e nestiintific inainte sa fi fost macar publicat.

O simpla cautare pe Internet arata ca, din pacate, Romania nu a produs multi istorici ai comunismului recunoscuti si dincolo de cercul de cititori ai tabloidelor de istorie ilustrata produse de Cristoiu.

S-a mai ridicat intrebarea de ce nu au facut membrii Academiei acest Raport? Poate pentru ca Academia e dominata de istoricii care descriau descendenta ceausismului din statul dac centralizat al lui Burebista? Apoi, istoricii Academiei au evitat cu grija sa studieze comunismul, convinsi ca materia nu e pe placul puternicilor din tranzitie.

Drept urmare, expertiza romaneasca in domeniu nu s-a acumulat la Academia Romana, ci prin lumea academica internationala (Tismaneanu) sau prin institutiile private de cercetare (Marius Oprea et co.)

In aceste zile, Tismaneanu a fost ochelaristul tocilar pus la colt de repetentii clasei pentru ca a citit prea mult. Ar fi fost criticat orice ar fi scris acolo. Pentru ca nu are sapca.