Mult asteptatul iPhone a fost lansat pe piata dupa mai multe luni de speculatii asupra specificatiilor si a modului in care va arata noul dispozitiv! Surpriza vine insa de la faptul ca firma care produce dispozitivul nu este, asa cum se astepta toata lumea, Apple ci Linksys, o divizie a Cisco Systems!

Conform asteptarilor, cea mai mare surpriza pe care Apple Computer urma sa o faca utilizatorilor la sfarsit de an 2006 sau la inceputul lui 2007 ar fi fost un telefon mobil din celebra serie de produse "i" (iMac, iPod, iTV etc.).

Cu toate acestea, „iepurele” a fost scos din palarie de cu totul altcineva: Cisco, cel mai mare producator de echipamente de retea din lume, a anuntat pe 18 decembrie disponibilitatea unui terminal cu numele iPhone.

Telefonul, lansat de divizia Linksys, nu este compatibil cu retelele GSM sau UMTS (asa cum se astepta sa fie cel al companiei Apple) ci este un terminal Voice over IP (VoIP), care se conecteaza la retele wireless si le ofera utilizatorilor posibilitatea de a efectua convorbiri gratuite sau la pret redus prin serviciul Skype.

Cu ajutorul terminalului, utilizatorii pot cauta pe Web pentru a vedea care dintre contactele lor sunt online si accepta convorbiri.

iPhone-ul Linksys este disponibil in doua variante (Wireless-G WIP320 Phone si CIT400, care actioneaza ca un telefon Skype stand-alone) cu preturi intre 140 si 155 de euro, Cisco detinand brand-ul respectiv inca din anul 2000, cand a achizitionat compania InfoGear Technology, care inregistrase oficial acest nume in 1997!