Prezent la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care a si condus-o, presedintele Traian Basescu a propus infiintarea in cadrul Parchetului General a unui departament care sa verifice chestiunile procedurale ale dosarelor ce urmeaza sa fie trimise in instanta. Discutia a fost prilejuita de prezentarea noului regulament al Parchetului General, regulament care a primit avizul CSM.

Sugestia lui Traian Basescu a avut in vedere reducerea numarului de procese pierdute de procurori din cauza viciilor de procedura.

Dupa ce procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a prezentat regulamentul in plenul CSM, sedinta a fost suspendata timp de o ora, la sugestia lui Basescu, astfel incat toti membrii plenului sa citeasca propunerea inaintata de Kovesi.

La reluarea sedintei, presedintele a spus ca ar dori ca pana la Craciun sa fie trimise observatiile CSM catre Ministerul Justitiei, iar pana la data de 31 decembrie, Monica Macovei sa poata sa semneze ordinul privind regulamentul.

Criticile presedintelui Basescu la adresa Justitiei

  • Scurgerile de informatii

    Presedintele Basescu a insistat inca o data. "Avem o mare problema. Oamenii sunt judecati public inainte de a ajunge in instanta. Noul regulament trebuie sa gaseasca formulele ca acest lucru sa nu se intample.

    Presa nu are decat sa spuna atunci cand un om politic intra si iese din parchet, dar cand se scurg informatii in care se spune ce a facut omul respectiv, asta e grav. Trebuie sa castigam credibilitate", a subliniat Traian Basescu.

  • Viciile de procedura

    Presedintele a mai atras atentia ca "prea multe dosare contin vicii de procedura", motiv pentru care atunci cand dosarul ajunge in instanta, omul este eliberat: "Odata cu noul regulament cred ca ar trebui sa existe un mic serviciu de verificare a procedurilor, daca acestea au fost indeplinite”, a spus Basescu.

    Traian Basescu i-a apostrofat din nou pe ziaristi

    Nici de aceasta data presedintele Basescu nu a omis sa critice presa. La intrarea in sala de sedinta, a spus ca nu ar putea sa lucreze cu "camerele de filmat in spate", relateaza NewsIn.

    "Mi se pare inadmisibil ca judecatorii si procurorii sa stea cu camerele de filmat in spate. De ce trebuie sa stam calare pe judecatori? Eu nu as putea lucra asa. Cred ca nici ei nu ar putea lucra la ei in redactie asa", a reprosat Basescu.