Dupa primele zece luni ale anului,

Deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 7,74 miliarde euro

de D.C.     HotNews.ro
Joi, 21 decembrie 2006, 0:00


Contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat, in primele zece luni ale anului, un deficit de 7,74 miliarde de euro, cu 48,3 % mai mare comparativ cu deficitul inregistrat in perioada similara a anului anterior, in principal pe seama accentuarii deficitului balantei comerciale, a anuntat vineri Banca Nationala a Romaniei.

Deficitul balantei comerciale, a insumat 8,73 miliarde euro, cu 52,6% mai mare decat in primele zece luni din 2005, pe fondul cresterii mai accentuate a importurilor in raport cu exporturile.

Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la finele lunii octombrie nivelul de 26,77 miliarde euro, in crestere cu 8,8% fata de sfarsitul anului 2005.

Potrivit reprezentantilor BNR, deficitul de cont curent a fost acoperit integral prin investitii straine directe care, in perioada ianuarie - octombrie, au atins valoarea de 7,9 miliarde euro comparativ cu 4,2 miliarde euro in perioada corespunzatoare din anul 2005.

Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul de cont curent al Romaniei va ajunge in 2006 la nivelul de 8,25 miliarde euro, ponderea acestuia in Produsul Intern Brut urmand sa fie de 8,7%, la acelasi nivel ca si anul trecut. Pentru 2007, comisia estimeaza ca ponderea deficitului de cont curent in PIB va fi de 8,6%.

Fondul Monetar International estimeaza ca in acest an ponderea deficitului de cont curent nu va depasi 10,5% din PIB, insa pentru 2007 estimeaza un procent de 13% din PIB.36 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version