Concursul pentru stabilirea managerilor de spitale s-a incheiat, dar problemele abia incep sa apara. Astfel, la Institutul Oncologic Bucuresti, aflat in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, Eugen Nicolaescu i-a semnat ordinul de numire unui manager aflat in conflict de interese. La Institutul Oncologic, postul de manager a fost castigat de Nicoleta Claudia Manu, medic de laborator.

Aceasta este sora cu presedinta unei companii care are deschise mai multe clinici de investigatii medicale in tara si in Bucuresti. Clinica din Bucuresti functioneaza chiar intr-o cladire de langa Institutul Oncologic.

Pentru ca institutul nu are computer tomograf si aparat pentru rezonanta magnetica, investigatii care diagnosticheaza eficient o eventuala tumora, pacientii sunt trimisi pentru aceste analize la clinica privata vecina.Asadar, intre institut si clinica respectiva exista o colaborare.

Se pare ca, pana acum, in medie, fiecare doctor din institut trimite la clinica privata pentru investigatii cate 30 de pacienti in fiecare luna.

De altfel, firma s-a infiintat pe vremea guvernului Nastase si a obtinut de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate un contract multianual, cu o suma prestabilita, decontata din banii asiguratilor, indiferent de numarul investigatiilor efectuate. Dupa incheierea acestui contract, chiar raportul Curtii de Conturi sesiza grave deficiente in acest sens.

Cand s-a schimbat guvernarea, fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, vorbea de acest contract si de faptul ca trebuie schimbat, dar decontarile au continuat.

Ministrul Nicolaescu a fost prea ocupat cu "reforma" si prea multa atentie nu a acordat acestui subiect, fiind "prins" in lupta cu feudalii. Sora managerului de la Institutul Oncologic detine functia de presedinte al firmei de aproximativ un an.

Integral in Gandul