Noua runda a negocierilor multilaterale menite sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul sau nuclear, a esuat. Statele Unite si aliatii lor, alaturi de Japonia, au incheiat vineri, runda de tratative desfasurata la Beijung, dupa cinci zile de negocieri.

Subsecretarul de stat american Christopher Hill a criticat pozitia Coreei de Nord care, in opinia sa, a blocat negocierile, relateaza BBC News.

Dialogul a fost reluat, luni, dupa 13 luni de pauza. Inca din prima zi, Phenianul a cerut ridicarea imediata a sanctiunilor economice, atat cele stabilite de Statele Unite unilateral, cat si cele impuse de Consiliul de Securitate dupa primul test nuclear nord- coreean de la inceputul lunii octombrie.

Oficialii nord-coreeni au insistat insa ca vor discuta despre dezarmare doar dupa ce administratia americana va ridica sanctiunile financiare impuse impotriva tarii lor. De cealalta parte, Statele Unite au spus ca schimbarea politicii nord coreene este prioritara.

Cu putin timp inainte de incheiere discutiilor de la Beijing, un oficial japonez a calificat ca regretabil impasul actual.

Negociatorul sef al Statelor Unite, Cristopher Hill s-a declarat la randul sau frustat ca nu s-a ajuns la nicio intelegere si a insistat din nou asupra faptului ca programul nuclear nord coreean trebuie sa se incheie.

Cristopher Hill declarase la inceputul dezbaterilor de la Beijing, ca rabdarea administratiei de la Washington cu privire la aceasta chestiune a ajuns la limita. El a adaugat ca oficialii coreeni ar trebui sa analizeze cu seriozitate propunerea comunitatii internationale, la care s-a lucrat intens in saptamanile premergatoare intalnirii de la Beijing.

Potrivit intelegerii mai vechi Guvernul de la Phenian a sustinut ca ar renunta la proiectele nucleare in schimbul garantarii securitatii si primirii unor ajutoare. De asemenea, Washingtonul avea obligatia sa ii recunoasca dreptul de a dezvolta un program nuclear civil.