In sedinta de Guvern de joi, 21.12.2006 a fost aprobat Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Prin adoptarea modificarilor si completarilor aduse legislatiei in vigoare, se reglementeaza reciclarea globala a deseurilor si reciclarea in functie de tipul de material.

Deseurile tratate ca in Europa

Odata cu adoptarea modificarilor si completarilor aduse Hotararii de Guvern nr. 621/2005 se reglementeaza etapizarea obiectivelor de valorificare (respectiv reciclare globala si pe tip de material, negociate de Romania cu Uniunea Europeana, asa cum sunt prevazute in Tratatul de aderare),

modul in care pot fi gestionate ambalajele cand devin deseuri, dar si obiectivele specifice privind gestionarea deseurilor de ambalaje cuprinse in Strategia si Planul National de Gestionarea a Deseurilor.

Printre aceste obiective se numara optimizarea sistemului de reutilizare si reciclare a ambalajelor, reducerea la sursa a cantitatii de ambalaje pe produs, reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje generate, optimizarea cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate si optimizarea schemelor de valorificare materiala.

Se urmareste incurajarea reciclarii si recuperarii deseurilor, folosirea de materiale si energie recuperata pentru a pastra resursele naturale si a evita folosirea irationala a terenurilor.

Prin completarile aduse se asigura armonizarea totala a legislatiei nationale cu reglementarile comunitare in materie (Directiva 94/62/CE privind ambalajele si deseurile de ambalaje, amendata prin Directiva 2004/12/CE, Decizia Comisiei Europene 97/129/CE privind sistemul de identificare si marcare a materialelor de ambalaj, Decizia 2005/270/CE privind formatul referitor la sistemul de baze de date).