Premierul Tariceanu a confirmat, vineri, ca a primit o scrisoare de la comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. In scrisoarea datata 14 decembrie, Rehn ii solicita premierului sa intervina in dezbaterea din Senat a Legii ANI, astfel incat legea sa fie adoptata in varianta nemutilata.

Premierul a declarat insa ca nu poate interveni in activitatea Senatului, pe principiul separatiei puterilor in stat.

Tariceanu a admis, totusi, ca in calitate de presedinte al PNL si co-presedinte al Aliantei DA, are obligatia politica de a se implica in demersul de aprobare a legii in forma in care a plecat de la Guvern.

"Am cerut Parlamentului sa tina cont de propunerea Guvernului si sa adopte legea ANI in forma care a plecat de la noi. Acesta a fost demersul pe care l-am continuat si in Camera deputatilor, iar proiectul a fost sustinut atat de deputatii liberali cat si de cei democrati.

Prin urmare, si in dezbaterile care vor urma la Senat voi discuta cu colegii mei din PNL si PD pentru a sustine din nou acest mesaj", a precizat Tariceanu.

In scrisoarea trimisa premierului, comisarul Olli Rehn isi exprima "temerea ca modificarile aduse proiectului de lege i-ar putea stirbi din atributii, din competenta si din forta".

Comisarul european pentru extindere ii cere premierului "sa-i convinga pe membrii Parlamentului roman sa dea un semn pozitiv Uniunii Europene", in sensul adoptarii Legii ANI la Senat astfel incat sa fie eliminate amendamentele introduse si adoptate deja de deputati, relateaza NewsIn.

Lupta impotriva marii coruptii va fi unul dintre cele patru domenii pe care Comisia Europeana le va monitoriza atent dupa integrare- afirma Ollie Rehn. Daca rezultatele monitorizarii sunt proaste, poate fi activata clauza sectoriala. Din acest motiv, comisarul european cere adoptarea legii de infiintare a Agentiei de Integritate in forma propusa de Guvern.

Si presedintele Traian Basescu a cerut senatorilor sa adopte legea ANI pana la sfarsitul anului, dar senatorii au amanat dezbaterea pentru sfarsitul lunii ianuarie 2007.