Cu doar putin mai mult de o saptamana inaintea aderarii Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana, pregatirile pentru primirea nu numai a celor doi noi membri ai Comisiei Europene, ci si a sute de oficiali, la toate nivelurile, se afla in stadiu avansat.

Ca urmare a adoptarii de catre Comisie a unei Comunicari prin care se stabileste numarul total de posturi alocate cetatenilor romani si bulgari in urmatorii cinci ani, celor 230 de cetateni bulgari si romani deja angajati la Comisie in baza unor contracte pe perioada limitata li se vor alatura, dupa 1 ianuarie 2007, ca angajati permanenti, un numar in continua crestere de compatrioti.

In acest moment, 134 de romani lucreaza deja la Comisia Europeana, pe contracte pe perioada determinata, in principal ca traducatori, interpreti si corectori, pentru a asigura publicarea la timp a acquis-ului comunitar. Ei sunt incadrati ca agenti temporari, experti nationali sau agenti contractuali.

Interesul pentru aceste pozitii a fost deosebit: peste 14000 de persoane si-au depus CV-ul pentru posturile temporare scoase la concurs pentru vorbitorii de romana si bulgara.

Ca cifra indicativa, pentru perioada 2007-2011, 698 de posturi pe durata nedeterminata vor fi scoase la concurs numai pentru romani.

Procesul de selectie al functionarilor europeni se bazeaza pe competitii deschise. Inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei, EPSO a inceput deja procesul de recrutare pentru institutiile UE, in mai si iunie 2006 fiind organizata prima faza din competitiile deschise pentru traducatori si interpreti, ale caror rezultate se dau acum.

Dintre acestia, Comisia va angaja 65 de translatori si 80 de interpreti pentru fiecare limba.

Insa Comisia nu se limiteaza doar la recrutarea de lingvisti: EPSO organizeaza competitii pentru administratori in domeniile drept, economie, administratie publica europeana, audit si asistenti administrativi. Listele de rezerva pentru asistenti ar trebui sa fie finalizate pana la mijlocul lui 2007 si pentru administratori pana la sfarsitul lui 2007.

Vor fi disponibile si cateva posturi de senior management: pentru Romania tinta este de a ocupa 9 posturi de director si 42 de posturi de sefi de unitate.