Consiliul de Securitate ale ONU a impus sambata sanctiuni Iranului, amendand astfel refuzul Teheranului de a suspenda activitatile nucleare. In Rezolutia 1737, adoptata in unanimitate de cei 15 membri, se arata ca „Iranul trebuie sa-si suspende imediat orice activitate nucleara sensibila in domeniul proliferarii armelor”.

Rezolutia a fost rezultatul a doua luni de negocieri crancene intre tarile occidentale - pe de o parte, si Rusia si China - pe de alta parte.

SUA s-au aratat nemultumite de textul final, sustinand ca Rusia si China ar trebui sa dea dovada de mai multa fermitate impotriva regimului lui Ahmadinejad. "Nu credem ca aceasta rezolutie este suficienta", a declarat pentru Reuters subsecretarul de stat american Nicholas Burns.

Rezolutia prevede ca orice stat trebuie sa impiedice livrarea, vanzarea sau transferul direct catre Iran a oricarui material, echipament sau tehnologie care ar putea ajuta Teheranul in activitatile sale. Rezolutia incrimineaza activitatile din domeniul nuclear ale Iranului, definindu-le ca „vectori ai realizarii de arme nucleare”.

Consiliul de Securitate a mai interzis, de asemenea, furnizarea catre regimul de la Teheran de ajutor financiar, de resurse si servicii legate de activitatile care au ca scop imbogatirea uraniului.

Rezolutia impune si blocarea conturilor din banci Occidentale pentru 12 oficiali iranieni si 11 societati si agentii implicate in programul nuclear demarat de Teheran. Conform AFP, printre iranienii ale caror conturi au fost blocate se numara si generalul Yahia

Rahim Safavi, un inalt oficial al regimului.

Unul dintre compromisurile obtinute de Rusia si China se refera la eliminarea din textul Rezolutiei a interdictiei privind calatoria in strainatate a unor oficiali iranieni.