La o luna de la izbucnirea scandalului de coruptie in sanul concernului Siemens, audierile acuzatilor au scos la iveala ramificatii chiar in varful companiei. Saptamana trecuta, ex-directorul general Thomas Ganswindt, a recunoscut pentru prima oara ca era informat de sistemul Siemens. Concernul a corectat profitul pentru anul financiar 2005/2006, de la 3.106 la 3.033 miliarde de euro.

Ca urmare a scandalului, gigantul finlandez Nokia a anuntat saptamana trecuta ca amana un joint-venture cu Siemens, al carui debut era prevazut la 1 ianuarie 2007.

In cadrul afacerii de coruptie, cativa acuzati arestati la mijlocul lui noiembrie au invinuit conducerea companiei de complicitate. Fosti si actuali sefi ar fi fost informati de existenta unor conturi secrete, dupa cum relateaza Financial Times Deutschland.

La 12 decembrie, Thomas Ganswindt, fost director in consiliul de conducere la Siemens, sef la Telekommunikation (Com) pana in septembrie, a fost arestat.

Procuratura Generala M?nchen I nu a precizat acuzatiile. In urma „colaborarii” sale fructuoase cu organele penale, Reinhard S. (56), „curier” de mita si administrator de conturi oculte, a fost pus in libertate la 1 decembrie.

Dupa o tacere de trei saptamani, Michael Kutschenreuter, fost sef al departamentului financiar la Telekommunikation a spus ca o serie de sefi ai concernului erau informati de afaceri si bilanturi dubioase.

Un caz relatat de Kutschenreuter: in noiembrie 2000, Siemens a anulat cu trei ani inaintea termenului stabilit un contract cu un fost partener de afaceri din Arabia Saudita. Acesta ar fi cerut o indemnizare de 910 milioane de euro, amenintand ca daca nu primeste banii, va inmana institutiei americane de control bursier (SEC) documente despre platile de comisioane.

Dupa o procedura in fata unui tribunal din Arabia Saudita, Siemens i-ar fi platit o dauna de 38 de milioane de dolari. Despre aceasta plata, consiliul central de conducere ar fi fost informat, relata S?ddeutsche Zeitung in data de 13.12.2006.

Siemens a confirmat cotidianului m?nchenez plata de 38 de milioane, la inceputul 2005, afirmand ca acuzatiile lui M. Kutschenreuter sunt nefondate. Suma reprezinta despagubirile achitate firmei fostului partener, datorita incheierii relatiilor comerciale inainte de termen.

„De la un anumit nivel, fiecare stia ...”

„Nu exista nici un dubiu ca in acest concern aproape fiecare stia ca se platesc comisioane ilegale”, a declarat Steffen Ufer, avocatul lui Michael Kutschenreuter, pentru cotidianului berlinez „Tagesspiegel”. „Clientului meu i s-a cerut in mod categoric sa inchida ambii ochi”, a mai spus avocatul.

Kutschenreuter a declarat anchetatorilor ca in cadrul controlului pe anul 2004, firma de audit financiar KPGM ar fi gasit plati dubioase inregistrate in contabilitate. In mod normal, acestea ar fi fost ignorate de angajatii KPGM. De asta data, un tanar controlor a atras atentia asupra unor nereguli. In baza acestei sesizari, Kutschenreuter l-ar fi informat pe directorul financiar al companiei.

Acesta i-ar fi spus sa „discute cu seful KPMG in sensul dorit de Siemens”. Societatea a declarat cotidianului saptamana trecuta ca a intocmit bilantul corect, refuzand orice declaratie suplimentara in acest sens.

Nokia renunta la joint-venture

La 13 decembrie, companie finlandeza Nokia a anuntat amanarea unui joint-venture cu Siemens, prevazut de la 1 ianuarie 2007. Un nou termen nu a fost precizat. Transparency International a declarat ca va reintegra Siemens - membra pana in 2004 - numai dupa clarificarea cazului.

Dupa declansarea scandalului, Klaus Kleinfeld, actualul sef Siemens, si fostul director, Heinrich von Pierer, au spus ca n-au avut cunostiinta de afacerile dubioase.

„Der Spiegel” relata ca primele indiciile relative la plati ilegale unor societati de consultanta ar fi aparut inca din primavara 2001, in cadrul unui program de reducere de costuri la reteaua de implementare tehnica ICN, respectiv de portabile, ICM.

Ca restante pe ultimii sapte ani, concernul a anuntat ca va achita fiscului 168 de milioane de euro. Pentru 2005/2006 (an fiscal incheiat la 30.09.2006), castigul a fost „corectat”: de la 3,106 miliarde euro la 3,033.

„Plati extraordinare” pentru sprijinul activitatii Siemens in Balcani

Un alt personaj-cheie al afacerii este Prodomos Mavridis, care a debutat la Siemens in 1988, pe post de inginer. In 1992 a fost trimis la Atena, la Siemens Nixdorf. Dupa 6 ani era numit director general in Grecia, la Siemens Hellas, responsabil cu segment de telefonie si tehnica de informatie. In aceasta functie, Mavridis devine seful comenzilor firmei in Albania, Macedonia si Cipru.

In martie 2006, Mavridis a fost interogat de un procuror din Berna (Elvetia), din cauza unor transferuri dubioase. Acum o luna, Siemens a depus o plangere penala impotriva fostului sau director, la Parchetul general din Atena, concernul cerand plata a 8 milioane de euro.

Potivit plangerii, Mavridis era responsabil pentru „utilizarea mijloacelor financiare ale companiei in cadrul activitatilor sale in Grecia, in spatiul balcanic si in alte tari”.

Siemens i-a pus banii la dispozitia pentru „plati extraordinare, imediate si curente ale firmei in vederea sprijinului activitatii sale” in tarile respective, relateaza cotidianul berlinez „Der Tagesspiegel” (14.12.06). In aprilie 2006, dupa aproape 20 de ani, Siemens s-a despartit de fostul sau colaborator.

„De ce i-a mai platit Siemens lui Mavrides (...) si un bonus financiar, in loc sa-i ceara banii inapoi, ramane un mister. N-o fi remarcat eventual ca-i lipsesc 8 milioane?” se intreaba reporterul. In cele din urma, partile au ajuns la o intelegere.

„Prin aceste metode criminale, un concern face bani sub forme multiple, fara sa realizeze performante in contrapartida”, apreciaza prof. dr. Hans See, specialist in criminalitate economica. Concurenta, care in teorie ar trebui sa permita reducerea preturilor, este eliminata.