Curtea de Apel din Irak a confirmat verdictul si pedeapsa cu moartea in cazul lui Saddam Hussein, acuzat de crime impotriva umanitatii. Declaratia afost facuta, marti, de consilierul pentru Securitate nationala, Mowaffaq al-Rubaie, citat de Reuters. Potrivit normelor Inaltului Tribunal Penal irakian executia va avea loc in decurs de 30 de zile de la pronuntarea deciziei finale in cazul apelului. Decizia de marti este definitiva.

Inaltul tribunal irakian l-a condamnat pe fostul presedinte Saddam Hussein la "moarte prin spinzurare", la inceputul lunii noiembrie, pentru masacrarea a 148 de locuitori siiti ai orasului Doujad'l.

Saddam Hussein este judecat si intr-un alt dosar privind campania militara impotriva comunitatii irakiene de kurzi, care a avut loc in 1980. Autoritatile de la Bagdad au anuntat ca sentinta privind condamnarea la moarte va fi executata chiar daca Saddam Hussein este inculpat intr-un alt dosar.

Saddam Hussein a fost capturat pe 13 decembrie 2003 intr-un raid din localitatea Tikrit, orasul natal al fostului dictator. Hussein a fost presedinte al Irakului in perioada 1979 - 2003 si prim-ministru al acestei tari intre 1979 - 1991 si 1994 - 2003.

Ca presedinte, Saddam a ramas la putere in ciuda dezastruoaselor razboaie impotriva Iranului (1980-1988), si a Razboiului din Golf (1990-1991), care au dus la inrautatirea serioasa a conditiilor de viata pentru populatia irakiana.

Dupa ce a fost rasturnat de la putere si capturat de fortele americane care au pus stapanire pe Bagdad dupa conflictul din 2003, Hussein a fost acuzat de crime impotriva umanitatii, in mai multe procese internationale.