Presedintele Traian Basescu, a solicitat ajutorul comunitatii internationale pentru solutionarea conflictelor inghetate de la granitele Uniunii Europene, care constituie "un pericol major" pentru stabilitatea Uniunii.

Declaratiile au fost facute, marti, in cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Le Monde.

„Romania nu va putea sa solutioneze de una singura conflictele din Osetia de Sud, din Abhazia, din Transnistria si din Nagorno-Karabah”, a precizat presedintele Basescu.

„Aceasta zona de insecuritate va deveni, in 2007, frontiera orientala a UE si NATO', a subliniat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului roman, aceste conflicte ar putea reizbucni in orice moment si reprezinta un pericol major pentru stabilitatea Europei.”Doar o vointa politica comuna a UE, Statelor Unite, Rusiei si Turciei ar putea reglementa aceasta problema”, considera Traian Basescu.

Presedintele a subliniat in interviul pentru Le Monde ca el nu face decat sa atraga atentia "asupra urgentei pe care o reprezinta calmarea acestor focare de conflicte ", Basescu a reamintit ca "Marea Neagra este un mozaic de culturi format din crestini, ortodocsi si catolici dar si din musulmani".

”Daca noi nu vom reusi sa comunicam intre noi, aceasta zona va ramane o regiune nesigura pentru intreaga Europa”, afirma Traian Basescu.

Presedintele a declarat ca o data cu revolutia de la 1989, Romania si-a castigat dreptul de reintegrare in randul statelor democratice, iar aderarea la Uniunea europena garanteaza acest drept.

Romania si Bulgaria urmeaza sa adere la UE la data de 1 ianuarie 2007, largind spre Est granitele statelor membre. Valul de aderare va oferi o noua dimensiune strategica UE, care, prin includerea celor doua tari, se va intinde pana la Marea Neagra.

Intre 2007 si 2013, Romania va primi 32 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, suma la care se vor adauga banii din propriul buget pentru a continua procesul de dezvoltare a tarii.