Trei scenarii majore ar putea determina in 2007 schimbari pe piata fortei de munca si implicit modificari ale politicii salariale, atit in cazul companiilor private, cit si al celor de stat. Potrivit specialistilor PricewaterhouseCoopers (PwC), intr-o prima ipoteza, actuala balanta cerere-oferta s-ar putea modifica pe seama intrarii pe piata autohtona a unui numar important de companii.

O alta posibilitate ar fi migrarea unui numar mare de personal calificat in afara granitelor. Nu in ultimul rind, o a treia varianta de luat in calcul se refera la interventia statului, prin cresterea semnificativa a salariului minim pe economie, ceea ce deja s-a intimplat.

Ne pregatim de stabilizarea salariilor

„In primele doua cazuri, piata se va regla singura, fiind relativ dificila estimarea cresterii salariilor.

Uitindu-ne la exemplele tarilor vecine (Cehia, Slovacia, Ungaria), la doi ani dupa integrare se poate observa o stabilizare a ratei de crestere a salariilor la aproximativ 8-10%, datorata mai ales unei migrari scazute a fortei de munca spre alte tari si mentinerii ritmului de noi investitii intrate“, ne-a declarat Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC.

Potrivit acestuia, aproximativ doua milioane de romani lucreaza deja in afara granitelor si „este de asteptat mai degraba o «legitimizare» a activitatii acestora, decit o migrare masiva a celor aflati in tara spre spatiul european“.

In ceea ce priveste a treia varianta, consultantul PwC estimeaza ca acest gen de interventie ar putea impulsiona angajatorul sa pastreze echitatea interna in organizatie, ridicind stacheta salariilor acordate in cadrul intregii organizatii.

„Pastrind logica ultimilor ani si izolind acest element de cel al migratiei sau al volumului investitiilor, se poate presupune ca in medie salariile vor avea o crestere de 15% pina la sfirsitul lui 2007“, mai spune Cocheci. Mentionam ca Ministerul Finantelor a stabilit pentru anul viitor un salariu minim de 390 de lei pe luna, adica cu 20 de lei mai mult decit in 2006.

Competitia creste leafa

Asa cum s-a intimplat si anul acesta, si pe viitor specialistii in resurse umane se asteapta ca in domeniile unde concurenta este acerba si salariile sa fie mai mari.

„Estimam o crestere a salariilor in intervalul 10-15%, cauza principala fiind tendinta de aliniere a salariilor din tara la salariile practicate in tarile aflate deja in UE.

Este posibil ca marja de crestere sa fie mai mare de 15% in domeniile unde va exista o concurenta mai agresiva, cum ar fi, de exemplu, banking, retail, servicii“, este de parere Alexandru Vasile, Business Development Manager la AIMS Human Capital Romania.

„Cele mai mari cresteri salariale vor fi pentru acele pozitii care sint cele mai deficitare pe piata muncii in prezent, si anume: muncitori calificati, specialisti, experti din toate domeniile“, sustine si Rudolf Fedorovici, consultant la agentia de recrutare Advice Human Resources.

Finantele si juridicul atrag cei mai multi angajati

Penuria de specialisti, cumulata cu dezvoltarea companiilor si cu noii-intrati, face ca departamentele care pot inghiti cei mai multi angajati sa fie in continuare cele financiare, juridice sau de constructii.

„Estimam ca zona financiara va ramine in continuare in topul cerintelor, la fel si ariile de legal (datorita cerintelor legislative) si resurse umane (datorita ofertei mari de joburi). O alta zona in care estimam ca vor exista cereri mari de profesionisti este domeniul industrial, protectia mediului, asigurarea calitatii, supply chain“, mai spune Vasile Alexandru, manager AIMS.

Integral in Cotidianul