Prosperitatea creata de afacerile de tranzitie din Rusia va deveni, in urmatorii citiva ani, foarte vizibila cu ochiul liber. Un nou cartier de afaceri se dezvolta intr-un ritm ametitor in Moscova, dindu-i sansa sa devina in urmatorul deceniu o capitala economica de talie comparabila cu cea a Londrei sau Shanghai-ului.

Afacerile sint insa in Rusia strins legate de politica, astfel ca noile dezvoltari urbanistice ofera o imagine foarte sugestiva pentru noul rol pe care Rusia vrea sa il joace in lume si, in particular, in Europa.

In centrul Moscovei, pe locul unor foste fabrici, este in plin proces de dezvoltare Moscow City, un ansamblu de cladiri de birouri, apartamente de lux si spatii de distractie dezvoltat pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare.

In cadrul acestui complex, 10 zgirie-nori sint in faze avansate de constructie, printre care un ansamblu de 4 turnuri destinat administratiei ruse (inclusiv Primaria Moscovei, guvernul si Duma) si Federation Tower, un zgirie-nori care va masura, cind va fi terminat in 2007, 340 de metri (448 cu tot cu antena) si va costa peste jumatate de miliard de dolari. Alte citeva zeci de zgirie-nori sint in faza de proiect.

Insa vedeta incontestabila a complexului Moscow City este asteptata de-abia in 2010-2011. Russia Tower, proiectat de celebrul arhitect britanic Norman Foster, va avea peste 600 de metri (cea mai inalta cladire din lume la acest moment are doar putin peste 500 de metri), iar costul construirii lui este estimat la peste un miliard de dolari.

Cladirea va avea functionalitati diverse - apartamente, birouri, hotel si spatii de relaxare -, va dispune de un sistem inovativ de reciclare a energiei si va fi conectata la reteaua de metrou a Moscovei. In partea de sus a cladirii, acolo unde vor fi plasate apartamentele, sint prevazute o serie de gradini “suspendate”, iar in virf o platforma cu baruri si restaurante.

Noile proiecte au nascut imediat proteste. Alexei Komeh, unul dintre cei mai reputati experti rusi in arhitectura, a calificat Russia Tower ca fiind “oribil”, in contrast cu intreg urbanismul de talie joasa al Moscovei, pe care o va “aplatiza”. Norman Foster, in schimb, sustine ca noul turn nu face altceva decit sa reflecte noua vitalitate a Moscovei.

Pe de o parte, arhitectul britanic argumenteaza ca el se va integra natural in zona compacta de zgirie-nori, iar pe de alta parte ca silueta lui zvelta nu va avea impactul negativ pe care il au cladirile mai joase, dar masive.

Moscova, in avangarda constructiilor

Federation Tower, vedeta Moscow City asteptata pentru 2007, va fi la acea data cea mai inalta cladire din Europa. Acest statut va fi preluat, in 2010-2011, de Russia Tower, care in plus va fi si prima din Europa ce poate fi incadrata fara ezitari la categoria “cladiri foarte inalte”.

Spre deosebire de zgirie-norii obisnuiti, care sint doar niste cladiri clasice mai inalte, cladirile foarte inalte au tendinta de a deveni mini-orase, cu spatii destinate unor functiuni diverse care sa acopere, pe cit posibil, toate necesitatile locuirii in oras.

In plus, toate au solutii arhitectonice si constructive deosebite, impuse si de simpla lor inaltime, si de functia de simboluri ale oraselor de care apartin. Acest mod de a construi a ramas foarte putin cunoscut in Europa “sociala”, unde cele mai inalte cladiri au ramas in jurul a 250 de metri.

Apogeul noului avint arhitectonic din Rusia urmeaza sa fie un mini-oras exclusiv construit in sudul Moscovei dupa un proiect al aceluiasi Norman Foster. Spectaculoasa in cazul acestui mini-oras nu va fi doar izolarea lui de alte zone mai putin selecte, ceea ce cartierele rezidentiale realizeaza deja de mult timp chiar si in Estul Europei, ci izolarea lui totala printr-o cupola de sticla.

Integral in Banii Nostri