Anul care se apropie de sfarsit a fost zbuciumat pentru unele redactii de pe "batranul continent", in special cele franceze, unde mass-media a avut de "infruntat" tabloidizari sau intruziuni din partea patronatului.

Declicul in presa din Hexagon s-a produs pe 12 aprilie, odata cu preluarea "France Soir" de catre parteneriatul Jean-Pierre Brunois si Olivier Rey.

Dupa intentiile de tabloidizare a publicatiei traditionale si greva de aproape doua luni care a urmat, a fost randul jurnalistului emblematic Serge July, de la "Liberation", sa-si anunte plecarea de la acest ziar.

Pe 13 iunie, el a declarat ca renunta la postul de director in cadrul ziarului pe care el insusi il fondase la cererea actionarului majoritar.

La sfarsitul aceleiasi luni, directorul Alain Genestar de la "Paris Match" a fost indepartat de la "carma" publicatiei, dupa un conflict cu Nicolas Sarkozy, ministrul de interne francez.

Trustul de presa Pearson, care editeaza publicatia cu profil economic "Financial Times", a anuntat la jumatatea lunii iulie disponibilizarea a 50 de reporteri, cam 10% din efectivul redactiei, pentru a pregati un "mariaj" intre editia pe hartie si cea on-line a cotidianului, petrecut in toamna acestui an.

Luat in vizor de Sarkozy

Pe 25 august 2005, "Paris Match" a publicat un material cu o fotografie care o infatisa pe Cecilia Sarkozy, sotia ministrului de interne Nicolas Sarkozy, in compania unui alt barbat.

Editia a vandut 900.000 de exemplare, fata de cele 650.000 in mod normal. Alain Genestar, director "Paris Match" din 1999, a devenit astfel tinta nemultumirii lui Sarkozy, bun prieten cu Arnaud Lagardere, patronul trustului omonim.

Pana la urma, Genestar a fost indepartat, starnind indignarea colegilor. Redactia "Paris Match" a intrat in greva a doua zi. Pentru a calma spiritele, conducerea Hachette l-a instalat pe Olivier Royant, un membru apreciat al redactiei si fostul adjunct al lui Genestar, in functia de director.

Adio dupa 33 de ani

Tot presiunile administrative au dus la indepartarea unui faimos jurnalist francez. Directorul istoric al cotidianului "Liberation", Serge July, si-a luat ramas bun de la publicatia pe care o cofondase in 1973 (alaturi de Jean-Paul Sartre).

Integral in EvZ