"Cand vorbim de comert electronic in Romania, toti analistii sunt de acord cu potentialul extraordinar al acestei piete, dar este dificil de evaluat cu exactitate ce presupune aceasta activitate in prezent ca volum de afacere.

Aceasta pentru ca, pe langa magazinele virtuale care vand prin intermediul unor procesatori inregistrati in Romania, exista si comercianti care proceseaza prin companii din strainatate", este concluzia unui studiu realizat de No-Cash.

Astfel, in prima categorie de comercianti se incadreaza magazinele inrolate in sistemul 3D Secure, cel mai inalt standard in materie de securizare a tranzactiilor pe Internet, iar informatiile pe acest sector sunt centralizate de procesatorul RomCard. Compania a implementat standardul 3D Secure simultan la BCR, Raiffeisen Bank si Banca Tiriac.

Potrivit RomCard, la sfarsitul primului semestru din acest an erau semnate contracte cu peste 200 de comercianti in vederea configurarii site-urilor proprii pentru a putea vinde on-line in sistem 3D Secure. Dintre acestia, insa, doar 78 desfasurau efectiv activitate si realizau vanzari on-line pe card bancar.

Categoria comerciantilor care proceseaza prin intermediul unor companii din strainatate nu este monitorizata de nimeni si, prin urmare, nu exista statistici oficiale despre numarul acestor magazine si volumul afacerilor pe care acestea il genereaza.

Carte, muzica, jocuri

Reteaua Diverta lansa in anul 2003 site-ul dol.ro, un magazin media virtal, care ofera o prezentare detaliata a ofertelor disponibile in fiecare magazin din retea, adunate intr-un tot unitar. Echipa a plecat la drum fiind convinsa suta la suta de reusita, cu un nivel al investitiei initiale de aproximativ 125.000 de dolari.

In prima faza, DOL a comercializat produse media - carte, muzica, film -, iar in prezent a inclus in oferta produse IT, jocuri, papetarie si alte cateva sectiuni care vor fi lansate odata cu noua platforma. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, pe dol.ro s-au realizat 499 de tranzactii cu cardul, cu o valoare medie de 30 euro/tranzactie.

"In privinta metodei preferate de plata a cumparatorilor, romanii se indreapta clar pentru plata ramburs a coletelor", au explicat cei de la dol.ro.

Primul turist, dupa trei zile

Site-ul ILoveRomania.ro a fost lansat in iulie 2005.

Astfel a luat fiinta TravelMaker Ð prima agentie de turism exclusiv online din Romania pentru incoming si turism intern. "Am fost printre primii din domeniul turismului romanesc care inca de la debut am adoptat solutia platilor online prin card bancar. Primul client l-am avut la trei zile de la lansare.

Integral in Romania Libera