In aparenta, 2006 a fost un an prolific pentru CNSAS, anul in care s-a infruptat cu pofta, pentru prima oara, din dosarele de siguranta nationala. In realitate, e anul in care s-a desavirsit incorsetarea sa.

Dupa ultima sedinta a CSAT, Traian Basescu a anuntat, cu un ton excesiv de sobru, un rest de la cel croit special pentru discursul de condamnare a comunismului din Parlament, ca dosarele fostei Securitati, aflate in arhivele SRI si SIE, vor fi predate integral pina la sfirsitul anului.

Realizind, probabil, penibilul repetarii acestei promisiuni, intocmai ca acum un an pe vremea aceasta si ca asta-primavara pe vremea cind merii dadeau in floare, presedintele a tinut sa dea asigurari suplimentare, ca nu cumva cineva sa se mai indoiasca.

Daca, prin absurd, CNSAS nu ar avea suficient loc de depozitare, a spus el, dosarele ar fi scoase din arhiva serviciilor, „puse in containere opisat si depozitate inchise la Popesti-Leordeni, urmind ca preluarea sa se faca atunci cind CNSAS va putea sa o faca”.

De parca ar avea un cadavru in putrefactie in casa si ar vrea sa scape de el, Basescu tine cu orice pret sa arate ca vrea primenirea serviciilor. Nu stie sau se face ca nu stie insa ca unii baieti cu ochi albastri, cu vocatie de Jack Spintecatorul, au dezmembrat cadavrul fostei Securitati, iar cite-un membru, doi tot se mai afla ascunsi prin cotloanele SRI si SIE.

Iar aceste institutii vor emana miros de hoit pina cind CNSAS va avea, de exemplu, suficiente documente pentru ca personaje precum Miky Spaga sa nu mai primeasca verdicte de imaculare. Si, de ce nu, pina cind se va lamuri daca au existat si, daca da, unde sint celelalte note ale „Danei” de la Timisoara.

Asa, macar pentru satisfacerea curiozitatii celor care, cica, fac ca Mona Musca sa se situeze inca pe un loc bun in topul increderii. Culmea ironiei pentru CNSAS, chiar in ziua sedintei CSAT, Claudiu Secasiu a declarat si el ca nici anul acesta nu va fi incheiata preluarea dosarelor de la servicii.

Si, cu putin timp inainte, fara intentie, dar cu consecinta de a-i strica apele presedintelui, acelasi Secasiu declara pentru „New York Times” ca habar nu are cite dosare mai detin serviciile. Asadar, singura dovada ca SRI si SIE nu mai au dosare va fi declaratia presedintelui.

Va trebui sa-l credem pe cuvint si sa uitam de celebrul de acum document scapat in 1993 de la SRI catre Ticu Dumitrescu care arata ca ar mai fi citeva sute de mii care nu ies la socoteala, dupa cum el insusi a spus de atitea ori.

De asemenea, nimeni nu va mai indrazni sa aduca in discutie problema sutelor de mii de cartoteci - pentru aproximativ jumatate din dosarele predate la CNSAS - de care SRI nu s-a putut dispensa. Chiar daca membrii Colegiului ar avea cu totii vointa deconspirarii fara menajamente, nu vor mai putea face altceva decit sa inghita rezultatele unor verificari partiale.

Acestea vor fi facute in baza unor surogate de cartoteci, pe suport electronic, cu care specialistii serviciilor si-au dat deplina masura a talentului de a conspira.

In momentul in care Basescu va spune „gata, am terminat predarea”, soarta CNSAS va fi pecetluita. Cercetatorii si investigatorii CNSAS nu vor mai avea dreptul sa cricneasca si sa spere macar ca vor mai vedea filele lipsa dintr-un dosar. Astfel, desi a fost, poate, una dintre cele mai mediatizate institutii in acest an, se poate spune ca 2006 a fost totusi anul ingroparii sale. In interesele si in numele fostei Securitati.