Filiale spatiale din mai multe tari, coordonate de Agentia Spatiala Franceza, urmaresc lansarea pe orbita a unui vehicul care are o misiune fara precedent: descoperirea de planete asemanatoare Pamantului, in alte sisteme solare. Lansarea este programata pentru miercuri, 27 decembrie, relateaza BBC News.

Sonda spatiala denumita „Corot” are, in teorie, capacitatea de a identifica planete din afara sistemului solar, cu dimensiuni de cateva ori mai mari decat ale Pamantului. Pana in prezent, cercetarea planetelor din afara sistemului nostru solar a fost practic imposibila, iar misiunea reprezinta un pas important in domeniul astronomiei.

Vehiculul spatial va fi lansat de la bordul unei rachete rusesti Soyuz, care decoleaza pe cosmodromul de la Baikonur, din Kazahstan.

Corot va fi plasat pe orbit, la peste 800 de kilometri altitudine si ar urma sa studieze sistemele solare indepartate timp de doi ani si jumatate.

Misiunea este condusa de Agentia Spatiala Franceza, in colaborare cu cea europeana si cu alte organizatii similare din Austria, Spania, Germania, Belgia, Germania si Brazilia. Oamenii de stiinta europeni spun ca misiunea Corot va fi, de asemenea, capabila sa ofere informatii pretioase privind compozitia stelelor, masa acestora si modul in care corpurile ceresti evolueaza in timp.

Informatiile vor reprezenta suportul unui studiu complex de comparatie intre Soare si restul stelelor din cosmos.