Sotia si cei sapte copii ai lui Omar Hayssam au fost opriti, miercuri dimineata, pe Aeroportul Baneasa, in timp ce incercau sa plece spre Istanbul, transmite Realitatea TV. Este pentru a doua oara cand familia sirianului, acuzat de terorism, a fost oprita sa plece din Romania, Politia de Frontiera motivand ca actele celor opt nu erau complete.

Sotia lui Omar Hayssam, Adela Omar impreuna cu cei sapte copii s-a prezentat la aeroport la ora 8:30, pentru a se imbarca intr-o cursa cu directia Istanbul.

Reprezentantii Politiei de Frontiera au considerat ca documentele de calatorie, mai precis declaratiile notariale obligatorii pentru copiii care calatoresc cu un singur parinte, nu erau conforme cu legislatia actuala, astfel ca nu li s-a permis iesirea din tara.

Omar Hayssam a trimis sotiei sale, luna trecuta, din Liban, o procura in baza careia sa poata iesi din Romania impreuna cu copiii lor.

Potrivit Biroului de presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Omar Adela a prezentat politistilor de frontiera declaratii notariale prin care tatal isi exprima acordul ca minorii sa calatoreasca in strainatate. Declaratiile au fost date in fata unui notar de pe teritoriul Republicii Liban si aveau aplicata o stampila apartinand reprezentantei diplomatice a Romaniei la Beirut.

Autoritatile spun insa ca declaratia notariala era de fapt un formular oficial, in araba, engleza si romana, dar pe care Omar Hayssam nu l-a semnat in fata unor autoritati romane din Siria sau Liban, asa ca este nul.

Potrivit legii, Omar Hayssam nu ar putea sa faca acest lucru decat la consulat sau la ambasada din tara respectiva, dar, fiind urmarit international, nu-si poate permite sa apara in fata autoritatilor.

Este a doua oara cand membri ai familiei lui Hayssam incearca sa paraseasca tara. In luna august, doi dintre copiii sai au fost opriti la aeroport. Motivul invocat atunci de autoritati a fost lipsa acordului ambilor parinti pentru iesirea din Romania pentru ca doar Adela Omar semnase un astfel de acord.

Omul de afaceri de origine siriana, judecat in mai multe dosare pentru infractiuni economice, dar si pentru acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak, a fost dat in urmarire internationala dupa ce a fugit din Romania.

Hayssam fusese pus in libertate de instanta Curtii de Apel Bucuresti, din motive medicale, in 26 aprilie. Dupa fuga lui Hayssam din tara, sefii serviciilor secrete au demisionat din functii.