In timp ce sunt convinsi ca aderarea la Uniunea Europeana inseamna sfirsitul unei perioade de izolare si existenta periferica, bulgarii nu stiu totusi care le sunt prioritatile legate de integrarea europeana. Un comentariu de analistul politic Vladimir Shopov, publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)

Si la nivelul Uniunii Europene exista insa o incertitudine in ceea ce priveste Bulgaria. Foarte multi oficiali europeni sunt ingrijorati de o serie de probleme legate de crima organizata, de situatia din justitie ca si de slabiciunea generala a institutiilor bulgare.

Chiar daca toate aceste probleme presupun continuarea monitorizarii stricte a Bulgariei sau eventuala aplicare a clauzelor de salvgardare, liderii UE sunt in continuare nesiguri in ceea ce priveste evolutia acestei tari balcanice.

Pe de alta parte, in Bulgaria oamenii simpli vor intimpina integrarea - in ciuda serbarilor si paradelor publice - cu oarecare retinere dar si cu optimism. Pentru ei, aderarea la UE - chiar daca pornita mai tirziu si mai dificil decit in cazul multor alte tari foste comuniste - a insemnat o perioada de reforma profunda, institutionala si economica.

Acum, cind Bulgaria adera la UE fara o lista clara de prioritati este foarte probabil ca Bruxellesul sa continue politica sa de "presiune institutionala", ceea ce va determina si politicile regimului de la Sofia.

Experienta de pina acum sugereaza ca Bulgaria are o dispozitie generala catre "supra-national" si de aceea va ceda o parte dintre decizii si puteri catre institutiile UE. Asta va insemna in primul rind ca vor fi adoptate politici si luari de pozitie comune cu cele ale UE, in detrimentul pozitiilor individuale.

Numai ca o astfel de optiune intra adesea in contradictie cu interesele proprii. Spre exemplu, Sofia nu pare preocupata de discutiile privind necesitatea unei politici energetice comune la nivel european si, foarte recent, a semnat un acord individual pe termen lung cu Gazprom privind livrarile de gaze.

Pe de alta parte, intreprinderile mici si mijlocii vor trebui sa inceapa sa se supuna reglementarilor europene, ceea ce presupune costuri sporite. Iar acest lucru va genera nemultumiri, in timp ce guvernul va fi pus sub presiune si - foarte probabil - entuziasmul popular fata de aderare va scadea constant. Un alt domeniu care va duce la nemultumiri este cel al armonizarii taxelor.

Dar aderarea va presupune si avantaje in unele domenii. Odata intrata in UE, Sofia va beneficia de un buget sporit si va avea acces la fonduri europene. Iar o parte a acestor bani vor fi directionati catre domenii sensibile, precum securizarea frontierelor, reforma justitiei sau combaterea crimei organizate.

Tinind cont de pozitia sa geostrategica, Bulgaria va trebui sa sprijine si politica UE in zona Europei de sud-est. Astfel, Sofia va continua probabil sa sustina in mod public aderarea Turciei la UE, desi acest lucru are o mare doza de incertitudine.

Care vor fi totusi prioritatile Bulgariei in Uniunea Europeana ramine de vazut. O parte dintre acestea vor fi determinate de Bruxelles, altele vor reiesi din dezbaterile politice interne sau din obstacolele concrete intimpinate in cadrul integrarii.

Este interesat de urmarit si cum va evolua perceptia publica privind integrarea. Bulgaria se alatura UE in conditiile in care 65 la suta din populatie sprijina acest lucru, ceea ce reprezinta un procent destul de ridicat in comparatie cu majoritatea statelor europene.

Cu toate acestea, oamenii se tem ca integrarea va duce la o crestere a preturilor, a ratei somajului ca si la aparitia unui sentiment general de insecuritate privind ziua de maine. In istoria Bulgariei, toate evenimentele importante (precum schimbarile de regim) au fost insotite de probleme, si multi se tem ca asa se va intampla si dupa 1 ianuarie 2007.

Nu trebuie uitat ca oamenii vad UE nu in termeni academici, ci ca un instrument practic care urmeaza sa le influenteze viata in bine. De aceea, euro-optimismul lor depinde foarte mult de modul in care vor fi prezentate masuri precum interzicerea sacrificarii porcilor de Craciun in conditii neigienice sau, dimpotriva, modul in care sunt cheltuiti banii europeni destinati renovarii drumurilor.

Incertitudinea cea mai mare pare sa vina insa dinspre institutiile publice locale, mai exact din modul in care ele se vor dovedi capabile sa administreze banii europeni. Daca acest lucru se va intimpla, exista pericolul ca Bulgaria sa contribuie la bugetul Uniunii mai mult decit primeste, respectiv cuantumul sumelor de care va beneficia.

Dincolo de toate temerile si sperantele legate de integrarea in Uniunea Europeana, Bulgaria are cel putin certitudinea numeroaselor oportunitati europene. Depinde in primul rind de Sofia sa transforme aceste provocari in beneficii reale pentru proprii cetateni.