Sarea iodata va fi utilizata obligatoriu la fabricarea painii si a produselor de panificatie in scopul de a suplimenta aportul de iod in industria alimentara, stabileste o hotarare aprobata de Guvern in sedinta din 22 decembrie.

Actul normativ modifica si cantitatea de iod pe care trebuie sa o contina sarea iodata - 30 mg / kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu / kg de sare sau 39,2 mg iodura de potasiu / kg de sare. Limita minima de iod este de 25 mg / kg de sare, iar cea maxima de 40 mg iod / kg de sare.

Nerespectarea regulilor legate de transportul, depozitarea si comercializarea sarii iodate, precum si nerespectarea normelor legate de utilizarea sarii iodate de catre producatorii de alimente si produse de panificatie constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei.

Hotararea va intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.