Majoritatea statelor prospere ale UE au anuntat ca vor limita accesul romanilor pe piata muncii, in timp ce statele central si est-europene ne-au deschis larg usile. (click pe imagine pentru zoom)

Romanii nu vor mai avea nevoie de permis de munca pentru a lucra in Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Cipru, Suedia si Finlanda. Restul statelor membre UE au decis sa aplice masuri tranzitorii, care vor restrictiona accesul lucratorilor din Romania si Bulgaria pentru perioade care vor dura de la un an la sapte ani.

Restrictii dure

Austria, Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor aplica sistemul „2+3+2“, prevazut in Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Acesta poate interzice accesul romanilor pe piata muncii a statului respectiv pentru o perioada initiala de doi ani, care ulterior poate fi prelungita cu inca trei, iar apoi cu inca doi, putind totaliza astfel maximum sapte ani.

Statele care aplica aceasta masura sint obligate sa transmita anual Comisiei Europene explicatiile prelungirii perioadei de tranzitie.

Restrictii partiale

De asemenea, restrictii vom avea in urmatorii doi ani in state UE ca Grecia, Olanda, Belgia, Danemarca si Spania, iar Irlanda a anuntat ca va impune limitari Romaniei cel putin in primul an de la aderare, urmind ca decizia sa fie revizuita ulterior.

Usi intredeschise

Grecia interzice accesul in primii doi ani de la aderare numai in sectorul public, iar in Danemarca, incheierea de contracte de munca pentru lucratorii romani se face conform prevederilor si conditiilor aferente contractelor colective de munca din Danemarca.

Integral in Cotidianul