Unul dintre oamenii presedintelui, Claudiu Saftoiu isi povesteste cariera si impresile dupa primele luni de coordonare a SIE.

Ioana Lupea: A fost interviul cu Traian Basescu din "Evenimentul zilei", in decembrie 1997, momentul de cotitura in cariera dumneavoastra?

Claudiu Saftoiu: Da, a fost momentul in care, pentru prima oara in Romania, un articol de presa a zdrucinat scena politica. Imi amintesc ca ma intoarceam de la Timisoara si ma suna Nistorescu: "Ce-ai facut, domnule!".

"Ce-am facut?", zic. "Si-a dat demisia Basescu." Am oprit masina, imi tremurau picioarele. Ma intrebam daca e bine sau rau. Atunci mi-am dat seama cat de importanta e meseria de jurnalist.

Ioana Lupea: Ati stiut ca Basescu are de spus ceva important?

Claudiu Saftoiu: Voiam sa vorbesc cu el de mai mult timp. Erau sarbatorile, ma gandisem sa adun la sertar cateva interviuri, l-am sunat pe ministrul Basescu si i-am spus ca vreau sa vorbim si de politica.

A fost incantat: "A, foarte bine, astia ma intreaba numai de tramvaie". L-am facut cu doua saptamani inainte de publicare. Dupa o saptamana, Ciorbea le-a zis tuturor sa incheie cu scandalurile din coalitie. La vremea aceea, Cristian Tudor Popescu a spus ca e facatura.

Razvan Ionescu: Ati dat un guvern jos, Ciorbea, ca sa vina altul, cabinetul Radu Vasile, care a angajat-o pe doamna Saftoiu purtator de cuvant...

Claudiu Saftoiu: Daca scoatem din context, e posibil. Dar fiecare a avut sansa lui. Ea a performat in felul ei la guvern, plecand de la Rompres. Radu Vasile a intrebat "care e cel mai al dracului ziarist pe guvern?". I s-a spus: Adriana Saftoiu.

Razvan Ionescu: Asa a inceput sa lucreze cu Traian Basescu, dar cum ati ajuns dumneavoastra sa lucrati cu actualul presedinte?

Claudiu Saftoiu: Intr-un moment de criza. In anul 2000, in primavara, urmau sa aiba loc alegeri locale. Coalitia era la pamant. PD a propus un candidat la primarie, domnul Nistor. Apoi, Petre Roman a spus: cel mai performant ministru sa mearga la primarie.

Dupa demisie, Basescu crescuse mult, la fel si partidul democrat. In seara in care a primit decizia de a candida a sunat-o pe Adriana, era 12 noaptea cred, si ne-a intrebat daca putem merge pana la el, ca are o problema.

Razvan Ionescu: Unde lucrati atunci?

Claudiu Saftoiu: Plecasem de la "Evenimentul zilei", eram la "Plai cu boi", daca nu ma insel. Inainte lucrasem la "Oameni in top", o revista a lui Ion Cristoiu.

Razvan Ionescu: A lui Vintu.

Claudiu Saftoiu: Da. Ne-a chemat atunci si ne-a spus ca urma sa candideze la primarie. Mai erau doua zile pana la inchiderea listei, am turnat un clip dupa altul. Nu i-am cerut niciun cent. Eu si sotia mea, Adriana, lucram impreuna cu Traian Basescu de sase ani.

Cand a devenit primar si noi stateam cu chirie, l-am intrebat daca putem sa ne inscriem si noi pentru un apartament. Ne-a raspuns sa nu-l bagam in asa ceva. Stie sa delimiteze bine lucrurile.

Razvan Ionescu: Dar si-a dat lui insusi casa.

Claudiu Saftoiu: Daca m-ati invitat sa-l discut pe domnul Basescu, atunci e dificil sa continuam, nu asta vreau.

Ioana Lupea: Andrei Plesu si Renate Weber au fost nemultumiti de relatia cu presedintele cat au lucrat la Cotroceni?

Claudiu Saftoiu: Nu stiu cat de nemultumiti au fost, trebuie sa fii pe aceeasi unda cu el. Cand te angajeaza iti spune ca tu stii mai bine ce ai de facut. Trebuie sa te autosesisezi tot timpul. Basescu iti transfera o foarte mare responsabilitate. Nu te cearta, nu-ti spune lucruri grele, daca nu-i aduci lucrurile care lui ii folosesc nu te mai foloseste.

Razvan Ionescu: In 2004 ati lucrat in campania lui Gheorghe Stefan, a fost un succes. Acum ar putea sa va vina o informatie despre afacerile lui cu energie. Ce veti face?

Claudiu Saftoiu: Eu am descoperit la Piatra-Neamt un alt om decat cel despre care se vorbea. Era perceput mai degraba stupid decat inteligent, el este inteligent, in sase luni a reusit sa produca o schimbare fundamentala in mintea pietrenilor. Am ramas prieteni, dar a avut grija sa nu-mi ceara lucruri care depasesc atributiile si obligatiile mele.

Razvan Ionescu: Nu v-a mai sunat pentru vreun sfat?

Claudiu Saftoiu: Evitam discutiile politice.

Razvan Ionescu: Cat de greu ati acceptat pozitia de sef al SIE? E adevarat ca ati vorbit cu presedintele inca din 2005 despre aceasta perspectiva?