Ioana Lupea: "Pentru cei mai multi politicieni, politica inseamna doar spectacol stralucitor."

Incepe in cabina de machiaj a unei televiziuni si se termina in strada, acolo unde strang maini si ofera distractie. Ii recunosti dupa discursurile agresive, ironiile facile, vorbarie, crucile de poza.

Sunt fotomodele ale politicii, cred ca nici nu au alte atributii decat sa voteze in parlament legi necitite si sa-si faca publicitate. Orice prilej e bun pentru acrobatii politice, oricat ar fi de dramatic sau de sobru - condamnarea comunismului, legile impotriva coruptiei la nivel inalt, drepturile minoritatilor, politica externa a Romaniei.

Orice eveniment este stors pana la ultima picatura de seva pentru a fi abandonat, golit de sens, inclusiv cele religioase. Asa s-au nascut Pastele politicienilor, Craciunul politicienilor, Revelionul politicienilor.

Ii cheama C.V. Tudor sau Gigi Becali, ori Victor Ponta, sau Aurelian Pavelescu, ori Ludovic Orban, sau Marius Marinescu, ori Marian Vanghelie, sau Lavinia Sandru, ori Elena Udrea. Lista nu este inchisa, sunt si altii care aspira la acest gen de notorietate.

Politicianul vedeta ne-a confiscat Craciunul, l-a tarat in propria casa, dupa care l-a aruncat in piata, in parcuri, la primarie, la Palat, sa ne veselim cu totii, la comun.

Craciunul nu mai poate exista de ani buni fara cadourile de sub brazii lor, fara colindatorii din pragul casei lor, fara urarile lor. Gesturi pe cat de impudice pe atat de ofensatoare la adresa unei sarbatori private, de familie.

Senatorul PD Marius Marinescu este un astfel de specimen, si-a exhibat Craciunul pentru a castiga notorietate, pentru ca altfel nici nu poate.

Este un maestru al actiunilor derizorii, de la plecarea din partid si din politica cu toaleta, la revenirea printr-o imbranceala data actualului presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la o dezbatere in Senat.

Este adevarat ca media a inversat raportul intre rege si popor, acordandu-i celui din urma privilegiul anonimatului.

Dar travestiurile alese de "regii" momentului seamana prea mult cu haine de circ, iar popularitatea castigata de cei mai multi azi, cantand un cantecel studentilor din Regie, ca Ludovic Orban, sau impartind bani de pe masini luxoase, ca Gigi Becali, este efemera, atat timp cat exista si politicieni care-si castiga notorietatea prin politici publice.

Un astfel de politician este primarul sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita. El nu organizeaza spectacole de Revelion pe bani publici, ca Marian Vanghelie, nici nu-si cheama televiziunea in casa si nici nu este printre invitatii favoriti ai talk-show-rilor.

Largind strazile, construind parcari, curatind strazile noaptea, Liviu Negoita este cu siguranta cel mai popular primar in Bucuresti, nu numai pentru locuitorii sectorului 3, ci si pentru cei care il traverseaza, din intamplare.

Liviu Negoita a dobandit faima unui bun primar, este aproape o legenda urbana. Are sanse sa ajunga primar general, poate chiar presedintele Romaniei. Si nu a aparut nici cinci minute la televizor.