Serviciul Roman de Informatii a incheiat, in 27 decembrie, predarea documentelor fostei Securitati catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, informeaza un comunicat al SRI, dat publicitatii joi.

Au fost transmise 1 587 831 de dosare, cu 1 930 062 de volume, care reprezinta peste 18 000 metri liniari de arhiva, precizeaza sursa citata.

De asemenea, SRI a transmis in gestiunea Consiliului circa 1 400 000 de fise de evidenta din cartoteca Securitatii, precum si peste 700 000 de inregistrari din baza de date a fostului Centru de Informatica si Documentare.

In scopul consultarii si regasirii cu operativitate de catre Consiliu a dosarelor si fiselor predate, SRI a pus la dispozitia acestei institutii si evidenta electronica aferenta dosarelor predate. Au fost transmise atat documente din Arhiva Centrala a Serviciului Roman de Informatii, cat si din cele 40 de arhive judetene ale institutiei.

Finalizarea procesului de predare pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a presupus alocarea unor importante resurse umane, tehnice si financiare din partea Serviciului Roman de Informatii.

In conformitate cu evaluarile SRI, aproximativ 75 000 de dosare privind in principal problematicile de contraspionaj si antiterorism au fost retinute in arhiva Serviciului Roman de Informatii.

In conformitate cu legea, CNSAS are acces la aceste dosare prin Comisia Mixta.

Presedintele Traian Basescu anuntase, intr-un interviu difuzat in 25 decembrie, de Antena 3, ca in perioada 28-29 decembrie va verifica stadiul predarii dosarelor serviciilor secrete catre CNSAS.

Seful statului sublinia ca predarea acestor dosare trebuie sa se incheie pana la 31 decembrie 2006, ca „sa intram in Uniunea Europeana cat putem noi de curati”.