Cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban ar putea fi interzisa pe viitor, dupa cum stipuleaza o propunere de act normativ, elaborata de Ministerului Sanatatii Publice si prezentata de HotNews.ro in urma cu o saptamana. Conform acestui proiect, cei care locuiesc la bloc si doresc sa tina in casa un animal de companie vor avea nevoie de acceptul vecinilor.

Textul proiectului de ordin i-a suparat insa foarte tare pe proprietarii de animale, care au protestat vehement fata de initiativa ministrului.

Documentul are si probleme de folosire a anumitor termenii. De exemplu, nu se intelege exact daca interzicerea cresterii pasarilor in mediul urban ii obliga pe proprietarii de pasari exotice sa renunte la ele. Iata ce zic cetatenii pe forumul de discutii al Ministerului Sanatatii Publice.

Gnath Elena: Pentru cei care nu cunosc - Un animal de companie se vaccineaza o data la un an si se deparaziteaza de 3-4 ori pe an Cei care ne imbata cu duhorile emanate in metrou si tramvai , de ciite ori pe zi se spala pe miini si la cite luni fac baie. Aceasta este realitatea nu oamenii se infesteaza de la ciini ci invers.

Citi oameni ai strazii scobesc in pubele de gunoi din cauza saraciei si apoi se urca in mijlocele de transport sa cerseasaca credeti ca intre cele doua activitati se spala pe miini, inainte sa atinga barele de sustinere pe care le atigem toti- Nu ciini sint de vina pentru starea de sanatate a acestei natii -

Specialistii ar trebui sa deschida ochii si sa constate care este realitatea - care este adevaratul circuit al microbilor - de la om murdar si bolnav la cel curat.

Ghetea Francisca: Domnilor care scoateti legi peste noapte !! Ati avut curiozitatea sa studiati si legile altor tari in ceea ce priveste protectia animalelor ??!! Dati-ne un singur exemplu de tara civilizata care lasa la indemana asociatiilor permisiunea de a tine in apartament un animal !!! Apartamentul in care traim este proprietate privata si numai in cazul in care am sta in chirie ar putea fi vorba de un asemenea acord.

Nicaieri in lumea asta nu s-a mai auzit de o lege atat de tampita si de aberanta. Mai bine i-ati pune la munca pe cei care trebuie sa amendeze persoanele care fac ele insele mizerie pe strada sau lasa sa faca mizerie animalele pe care le insotesc. Acolo trebuie sa interveniti, daca vreti sa traim in curatenie.

[c:2:d]Acolo (pe starzi, pe domeniul public) aveti puterea sa scoateti legi si nicidecum in cadrul unei proprietati private. Tineti cont de Constitutie in primul rand si dati legi in cadrul acesteia!!!

Gabriela Dima: Prevederea referitoare la acordul asociatiei pentru animalele de companie este aberanta. As putea intelege interdictia de crestere a porcilor sau a cailor in curtile caselor din mediul urban, dar nu vad ce norme de igiena colectiva incalca pisicutele sau canarii care nu ies din apartament.

Am vazut ca cineva se plingea de mizeria pe care o fac animalele, in special ciinii, in parcurile de joaca. De acord: sanctionati proprietarii care ii duc acolo sau nu string in urma lor, dar nu interziceti pur si simplu cresterea lor.

Budu Mihai: Propunerea ca animalele de casa sa poata fi crescute in apartament,numai cu aprobarea asociatilor de proprietari,este o prostie a acestui minister asa zis al sanatatii. Unde vor fi duse animalele a caror proprietai nu primesc avizul asociatiei de proprietari.

D-nule ministru, nu vreti sa ne intoarcem la colectivizare si sapa de lemn? D-nule mininistru,adevarati liberali au cite un animal de companie in casa,dumneavoastra nu aveti?

Anna Szabo: Aprobarea de catre Asocitia de proprietari pentru detinerea unui animal de companie nu are nici o legatura cu sanatatea populatiei, deci aceasta prevedere nu isi are locul in lege. Asocatia nu are competenta de a hotara daca un animal este tinut in conditii sanitare corespunzatoare pentru a nu periclita sanatatea celorlalti locatari.

Articolul ar trebui scos din lege caci va conduce la efecte nedorite (certuri si coruptie), fara a imbunatati neaparat nivelul de igiena din locuintze. Mai presus de toate, aplicarea retroactiva a legii (pentru cei care detin deja animale) nu are nici un sens. Animalele ar ajunge in strada provocand astfel alte probleme.

Sunt de acord ca detinatorii animalelor de companie sa fie obligati sa adune deseurile fecale din spatiile publice si sa creasca animalele in conditii igienice corespunzatoare.